Na grobu Jima Morrisona u Parizu

Teško je zamisliti da ćete prilikom dugo iščekivane posjete Parizu, gradu svjetlosti, pored toliko znamenitih atrakcija, otići baš na groblje. 

Foto: S. Hodžić

Tome se čudio i moj rođak koji već skoro trideset godina živi u tom fascinantom gradu, a nikada nije posjetio nijedno groblje. No na listi naših želja za vidjeti u Parizu našao se i čuveni Pere Lachaise, posljednje počivalište brojnih velikana koje smo mi željeli obići. Na njemu počiva tristotinjak slavnih osoba, a sam dolazak na groblje ukazuje vam na to da je to mjesto drugačije nego bilo koje na svijetu. Zapravo pravi je “grad mrtvih” sa širokim šetnicama, arhitektonskim biserima iznad humki i prostranstva koja su podijeljena u parcele.

Foto: S. Hodžić

Među brojnim ličnostima čiji smo grob željeli posjetiti poput Prousta, Balzaca, Moliera, Edith Piaf, Isidore Duncan, Oscara Wildea, Chopina i drugih, bio je i grob velike muzičke zvijezde Jima Morrisona. Kakva je zvijezda bio govori i činjenica da se na njegovom grobu gotovo uvijek nalazi neko od fanova. Tu sjede, pjevaju njegove pjesme dok sviraju gitaru, piju, puše i sjećaju se legende Doorsa. Iako postoje upute koje vode do parcela, lahko se je izgubiti, no Jimov grob ne možete fuliti upravo zbog svakodnevne gužve oko njegovog groba. Da njih nema, teško da biste u tom nepreglednom prostranstvu mogli pronaći njegov maleni nadgrobni spomenik koji se uopće ne nalazi uz šetnicu. No, ovako je gotovo nemoguće fotografirati praznu kamenu ploču, koja je ispisana različitim porukama i oko koje uvijek gore nove svijeće. Na grobu mu skoro uvijek stoji svježe cvijeće i boca viskija. Čini se da je bio najveća zvijezda od svih sahranjenih tu.

Groblje Pere Lachaise u Parizu; Foto: S. Hodžić

Jim Morrison, legendarni vokalni vođa kultnih Doorsa, preminuo je 3. jula 1971. godine. Bio je sin admirala SAD-ove ratne mornarice Georgea Stephena Morrisona i Clare Clark Morrison. Kao dijete, 1947. svjedoči saobraćajnoj nesreći u pustinji u Novom Meksiku. Smatrao je da su duše mrtvih indijanaca “uskočile u njegovu”, te da su s njim ostale kroz život. To ga uvjerenje neće napustiti do smrti, čak u pjesmi “Peace Frog” s albuma “Morrison hotel” opisuje to iskustvo.

Čuveni “Kralj guštera” bio je poznat po tzv. “kristovoj pozi” u kojoj je nastupao i boemskom životu kojeg je vodio. Nije znao svirati niti jedan instrument, ali je pridonosio komponiranju tako što bi već u “glavi” imao melodiju za svoj tekst. Osim što je bio pjevač The Doorsa, bio je autor nekoliko knjiga poezije, dokumentaraca, kratkog filma i ranog muzičkog videospota za pjesmu “The Unknown Soldier”. Što se tiče ljubavnog života, Jim Morrison bio je apsolutni seks-simbol zbog svoje tzv. neodoljive karizme, ali u njegovom srcu jedino značajnije mjesto imala je Pamela Susan, njegova dugogodišnja ljubav, kojoj je čak i posvetio svoju knjigu poezije “Divljina”. Umro je 8. decembra 1971. godine u Parizu, dok je bio s njom. O njegovoj smrti kružile su brojne teorije, no pretpostavlja se da je umro od predoziranja. Ostao je jedna od najvećih rock legendi svih vremena, a o njegovom životu snimljen je i film.

Povodom 10. godišnjice Morrisonove smrti, 1981. godine hrvatski kipar Mladen Mikulin izradio je i postavio na grob mramornu bistu Jima Morrisona, koju su potom tokom godina devastirali vandali, sve dok 1988. nije ukradena s groblja. Mikulin je kasnije izradio još dva Jimova portreta; 1989. izradio je gipsani model za bronzanu bistu (koja nikad nije izlivena), a 2001. portret u obliku bronzane posmrtne maske, sa željom da se postavi na Morrisonov grob ponad nadgrobnog kamena s grčkim epitafom, koji su povodom 20. godišnjice Jimove smrti postavili njegovi roditelji. Njegov grob fanovi koji se tu prvi put dobro znaju tražiti po nekoliko dana, mi smo, čini se, imali sreće.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content