Na ostrvu mačaka, Ouzoa i sunca

Decembar, snijeg i par stepeni ispod nule su me ispratili sa sarajevskog aerodroma. Sarajevo… Beč… Larnaka.. svega par sati leta me dijelilo od ovog tolopg, sunčanog otoka.

Ispred nas je sedam dana treninga, edukacija i rada, te nada da će se naći i koji trenutak za opuštanje i uživanje.

Limassol je drugi po veličini grad na Kipru, odmah nakon Nikozije i najvažnija je kiparska luka. Nalazi se na obali sredozemnog mora i ima najdužu obalu od svih gradova na Kipru. Grad nudi veliki broj javnih i privatnih plaža. Jedna od najpopularnijih plaža je Kurion na kojoj je naročito popularno surfanje i jedrenje.

Kada dođete, bićete iznenađeni ogromnim brojem hotela, restorana, noćnih klubova i nevjerovatnom količinom pratećih turističkih sadržaja.

Mi smo smješteni u hotel Mediterranean u Limassolu, tik uz obalu.

Prelijepa, ne tako velika pješčana plaža ispred hotela nas dijeli od 19 stepeni toplog mora. Teško je ostati fokusiran na rad? Da li je uopće moguće tako nešto?

Odmah po dolasku u hotel, ostavila sam kofer u sobu i zaputila se u šetnju jer sam znala da u danima koje dolaze neću imati puno vremena za razgledanje. Uzela sam kartu na recepciji, a ljubazni bell boy mi je ukratko objasnio gdje da odem, kojim autobusom, te ako ne želim da se vozim, mogu prošetati prelijepo uređenom pješačkom stazom uz obalu.

 

Nađete li se u Limasolu, bez obzira koliko malo vremana imali, nemojte propustiti vidjeti dvorac Limassol koji je poznat jer je u njemu bio zatvoren kralj regent Kipra, Ibeline. Njega je zatočio njemački car Fridrih II 1228. godine. Ovo je bila i vizantijska palata, a u dvorcu je boravio i engleski kralj Ričard Lavlje Srce.

Također treba vidjeti Kurion koji se nalazi na oko 18 km zapadno od Limasola,  u malom gradu Episkopi. Veoma je popularna turistička atrakcija jer je Kurion bio prijestolnica antičke Kraljevine Kipar. Ovdje se nalazi grčko – rimski amfiteatar sagrađen u drugom vijeku prije nove ere, a na kome se danas organizuju brojni koncerti i pozorišne predstave. Okolina je ispunjena spomenicima koji potiču iz rimskog perioda, a neki od njih su Forum, kupatila, kuća gladijatora, i drugo.

Naravno, nisam propustila shopping … tek da vidim šta ovaj simpatični otok nudi osim savršene klime.

Manje više… shopping je završen bez velikog trošenja novca, obišla sam svega par radnjica koje ne mogu naći u BiH, te odlučih ostaviti neki drugi dan za kupovinu suvenira.

Gradski saobraćaj, hm… lako bi se čovjek navikao na njega. Čist autobus, bez potpisa, grafita i pocjepanih sjedala i ljubazan vozač, da sam ja ne navikla na takvu ljubaznost u javnom gradskom prevozu pomislila da je i navalentan u toj svojoj ljubaznosti. Tridesetak minuta vožnje do My Mall shopping centra mi je uistinu proletjela, ljubazni vozač je pored par pitanja, pokojeg komplimenta čak i pružio ruku rekavši: I’m Kristophos, nice to meet you. Enjoy in Cyprus.“

Ne, ipak nije navalentan.. takvi su ljudi, topli, ugodni, baš kao i sama klima.

Drugu noć sam provela ležeći na ležaljkama na plaži, uz dobro društvo, čašu crnog kiparskog vina, šum talasa, a porkivena zvjezdanim nebom bez oblaka… sve u nevjerici da je decembar.

Radni dani prolaze jedan za drugim, edukacije, radionice, sastanci jedan na jedan. Svako veče drugi restoran, slična mediteranska hrana, pa i slatko slane kombinacije i neizostavni ouzo. Ouzo je najpoznatija vrsta aperitiva na Kipru, jedinstvene arome koju duguje anisu.

Pri svakom obroku u bašti restorana hotela nam se pridružuju i kiparske mačke, pitome ali i pomalo prepredene, polako se približavaju, da u jednom momentu misliš da će ti završiti na tanjiru da podijele obrok s tobom.

 

U trenu sprođe cijela sedmica, dođe subota i oproštajna večera u prelijepom restoranu Terra e mare. Nas 60-ak Prestigio-vaca smo nešto ranije dočekali Novu godinu i čestitali jedni drugima na uspješnoj 2013-oj. Uspjeh smo proslavili uz šampanjac i vatromet. Zaslužili smo….

Osvanuo je i zadnji dan, nedelja… ostalo mi je par sati da obiđem okolinu, kupim neke suvenire ili da provedem prijepodne na plaži… Na kraju sam odlučila kombinirati sve. Nakon doručka, protrčala sam kroz mali gift shop preko puta hotela, kupila par sitnica za bliske i drage ljude, neizostavnu bocu ouzo-a u obliku otoka i konačno se pridružila kolegama na plaži. Neki su se već kupali a ja sam bila u dilemi… ipak je decembar, i moja psiha je navikla da je u decembru snijeg… a ovdje ga nema. Na kraju odlučujem da prošetam po plićaku, morska voda od ugodnih 19 stepeni ipak nije za plivanje.

I za kraj, topla preporuka za sve posjetitelje portala furaj.ba, pronađite način i vrijeme da posjetite ovaj lijepi otok. Cijene su pristupačne, ljudi srdačni, a ni mačke nisu tako strašne,…kad se naviknete…

To bi bilo sve, a ja odoh da provedem zadnjih par sati u zagrljaju kiparskog sunca, prije nego me prigrli magla omiljenog grada…moga Sarajeva.

Kipre, hvala ti za prelijep početak decembra… vidimo se opet..Kalispera

Ivanela Radoja

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content