Na putovanju sa Nenom Murićem

Poznati bh. pop pjevač Neno Murić zahvaljujući koncertima i turnejama putovao je mnogo. Ipak, najradije se sjeća svojih samostalnih putovanja prije muzičke karijere. U razgovoru nam je Neno otkrio gdje je sve putovao, zbog čega se postidio pred carinicima, zbog čega je morao autostopirati i zašto je morao provesti noć na brodu.

Što za tebe predstavljaju putovanja?
Jako volim putovati, ustvari moja najveća želja je put oko svijeta. Zahvaljujući mom pozivu često putujem, ali ostalo je još mnogo destinacija koje želim posjetiti.

S kim najradije putuješ?
Putovanja su uglavnom vezana za moj posao, tako da mi je bend najčešća pratnja na tim putešestvijama. Međutim, planiram s voljenom osobom obići neke od gradova kojima se želim potpuno prepustiti. Osjetiti njihov duh, podijeliti ljubav na svakom uglu, osjetiti njihovu historiju i tradiciju.

Koje si zemlje posjetio do sada?
Nabrojat ću zemlje u kojima sam najviše uživao: Australija je jedna od njih, zatim Turska, Italija,Švedska, Luksemburg i dr.

Kojih je po tebi, 5 „must see“ mjesta u svijetu?
Firenca, Barcelona, Istanbul, Sidnej i grad u kojem se osjećaš kao da si domaći – Dablin.

Otkrij nam tajnu tvog najdražeg grada.
Sidnej me fascinirao platoom oko Opere House, predivnim pogledom na most Harbour, koji je visok blizu 150 m. Moja svakodnevna putovanja udobnim vozom iz predgrađa prema centru činila su svaki trenutak zanimljivim. Često sam na tom dvadesetominutnom putovanju pisao svoje dogodovštine, bilježio zanimljive situacije s kojima sam se susretao. Firenca je grad u koji još nisam bio, ali toliko sam ga kroz knjige upoznao da imam osjećaj kako bih žmireći našao Firentinsku katedralu s renesansnom kupolom, stari most preko rijeke Arno, galeriju Uffizzi i druge kulturno-istorijske spomenike.

Stanovnici koje države su te se najviše dojmili?
Najčešće sam putovao u Australiju, zato ću izdvojiti upravo njene stanovnike kao najljubaznije. Prilično su smireni i susretljivi. U kafićima, buticima, veletrgovinama možete nakon izvjesnog vremena, pa čak i nekoliko dana nakon kupovine prozvoda reći da ste nezadovoljni njegovom kvalitetom i dobit će te drugi ili jednostavno uzeti novac nazad. Desila mi se jedna zanimljiva scena u Melburnu. Žurio sam da stignem na generalnu probu s muzičarima i toliko sam bio nesmotren da sam ramenom zakačio prolaznika koji je od siline udarca pao na zemlju. Naravno, brzo je ustao, preduhtrivši me, izvinjavao se kao da je on mene oborio, ne ja njega.


Koje putovanje je na tebe ostavilo poseban utisak?
Putovanje u Ohrid 2008. godine koje je vezano za moje učešće na tamošnjem festivalu, pamtit ću po dobru. Tada sam donio neke važne životne odluke, a usput imao sam vrlo zapažen i uspješan nastup.

Koja je najčudnija hrana koju si probao i da li bi je probao ponovo?
Jeo sam šniclu od kengurovog mesa. Izbjegao bih je sljedeći put.

Što obavezno moraš imati u koferu kad ideš na putovanje?
U kofer pokušam da stavim što više stvari, pa i onda kada u avion mogu ponijeti samo 20 kg, moj kofer teži barem 22.

Što ti prvo prođe krozu glavu kad ti na kontroli kažu skini kaiš ili izuj cipele?
Kaiš obično skidam prije kontrolne rampe, a nekada detektor zazvoni kada u cipelama ima ugrađenog metala. Ne uzrujavam se, čist sam pred zakonom, pa to shvatam kao dio rutinske kontrole.

Jeste li ikada autostopirao? Ako da, kako je bilo?
Jesam, dva-tri puta u životu. Kao dječak radio sam na jednoj plantaži, sezonski sam brao voće. Međutim, nakon nekoliko dana smo se posvađali s nekim dječacima i poslovođa nam je rekao da idemo kući. Pošto smo ostali bez zarađenih dnevnica odlučili smo se na auto-stop. Bilo je zanimljivo iskustvo. Stigli smo kući živi i zdravi, jedino nam je bila frka što smo svim šoferima morali objašnjavati šta se dogodilo da smo se odlučili na stopiranje.

Imaš li smiješnu priču nekog putovanja?
Godine 1998. pošao sam s prijateljima u Istanbul. U toku dana smo se razišli, svak’ svojim putem. Obzirom da je ovaj grad ogroman, a ja nisam zapisao adresu hotela, nisam ga mogao pronaći. Lutao sam satima i na kraju se ušunjao u kabinu usidrenog broda i tu prespavao.


Jeste li ikada bio u teškoj situaciji na putovanju?
Prekookenska putovanja znaju biti veoma naporna. Kada prvi put putujete tako daleko, čula vam se izoštre, pa slušate svaki govor stjuardese, objave letova na aerodromu, pozivanje putnika da dodatno pristupe pasoškoj kontroli i sl. Meni se dogodila jedna nerijatnost koju skoro svaki putnik barem jednom doživi. Obzirom da se na letu prema Australiji presijeda nekoliko puta, uvijek sam bio oprezan i pazio na vrijeme narednog leta. Međutim jedne godine smo iz Frankfurta sletjeli u Singapur, gdje smo imali izvjenu pauzu, a onda nas je čekao posljednji let prema Sidneju. Po belaju zadržim se u free shopovima i zaboravim da čekiram kartu, koja zna oduzeti prilično vremena ako je gužva na aerodromu. Još veće je zlo, što imam zakazan koncert već sutra veče u Sidneju.  Ljubaznošću službenika na spomenutom aerodromu, pozvani su njihovi radnici koji su me nekim prečicama odvezli svojim vozilom i stigao sam se ukrcati.


Gdje si zadnji put bio na odmoru?
Ove godine nisam odmarao, a prošle godine bio sam u Oslu.

Gdje bi otputovao kada bi imao na raspolaganju 3.000 eura? A 2 000? 1000? 
Ne bi mi to bilo dovoljno za neku egzotičnu destinaciju. Zadovoljio bih se Rimom ili makarDubrovnikom.

Tvoja omiljena izreka o putovanjima?
Putujem svijetom da bih našao mir, a ustvari mir nađem tek onda kada se kući vratim.

Bliski istok ili Amerika?
Bliski Istok

Pustinja ili otok?
Otok

Ronjenje ili paraglajding?
Paraglajding

Krstarenje ili kampovanje?
Krstarenje

Ljetni ili zimski odmor?
Podjednako

Da li su osobe koje sretneš na putovanju čule za Bosnu i Hercegovinu?
Kada im kažem da dolazim iz Bosne, oni to često razumiju kao Boston. Malo njih zna za Bosnu i Hercegovinu, a oni koji su čuli imaju u glavi sliku rata, svakodnevnih sukoba među istim ili sličnim narodima i neke druge negativne konotacije. Na žalost, ovakva slika prati cijeli Balkan.

Kako bi ti strancu opisao Bosnu i Hercegovinu?
Rekao bih mu da dođe i upozna zemlju u kojoj žive ljudi velikog srca,  zemlju bogate istorije, prelijepe arhitekture, ponosnih žena i ukusne hrane.


Možeš li reći da si obišao većinu turističkih destinacija u Bosni i Hercegovini?
Član sam udruženja građana „Bosona“.  Jedan od naših osnovnih ciljeva je druženje i obilazak najznamenitijih i najvažnijih destinacija u Bosni i Hercegovini. Sve to je povezano s jačanjem ljubavi prema ovoj prekrasnoj zemlji. Skupa smo obišli većinu naših gradova koji su igrali značajnu ulogu kroz istoriju.

Top 5 destinacija u BiH?
Sarajevo, Počitelj, Mostar, Travnik, Banja Luka.

Gdje bi odveo stranca u svom gradu?

 Najzanimljivija bi mu bila, svakako, Baščaršija

Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content