Na rodnoj kući Hasana Kikića postavljena spomen-ploča

Povodom obilježavanja godišnjice rođenja bošnjačkog i bosanskohercegovačkog književnika Hasana Kikića, BZK „Preporod“ Gradačac je postavio spomen-ploču na mjestu gdje se nekada nalazila njegova rodna kuća.

Fotografija objavljena uz dozvolu BZK “Preporod”

Kuće u kojoj se rodio zapravo više nema. Na mjestu gdje je nekada bila, u gradačačkom naselju Bukva, danas se nalazi objekat u vlasništvu porodice Udvina, koja je dozvolila i postavljanje spomen-ploče.

U toj kući je 20. augusta 1905. godine rođen Hasan kao prvo dijete oca Hase i majke Munire, a kasnije će imati još šestero braće oko kojih će za života preuzeti brigu nakon očeve mobilizacije.

Za njegov grob ni danas se ne zna gdje je. Na Čemernici gdje je umro danas stoji jedna spomen-česma i nešto kao grob, ali se ne zna da li je njegov.

Svake godine u čast njegova imena u rodnom Gradačcu održava se književna manifestacija “Kikićevi susreti”. Kako je Hasan prije svega bio učitelj, osnovana je nagrada „Hasan Kikić“ koja se dodjeljuje najuspješnijim prosvjetnim radnicima, kao i školskim institucijama.

U gradskom parku nalazi se i njegova bista ispred koje se svake godine pri početku ove manifestacije polaže cvijeće.

Mahala u kojoj se rodio Hasan Kikić


ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content