Na šta obratiti pažnju prilikom kupovine jeftinih avio karata

Cijene i više nego primamljive, čak i toliko da poslije početne euforije stanemo i pitamo se šta tu jednostavno ne štima. E, pa ne štima, naravno. Istina, ne sa svim low cost kompanijama, ali sa većinom problem jeste u onim dijelovima napisanim malim slovima koje gotovo niko ne čita a trebali bi.  U 95% slučajeva takvih letova, moraćete da platite takse i zato karta, kada je cijena same karte 0 eura, košta u prosjeku 50 eura. Izuzetak jeste onda kada na letovima piše “no taxes” u tom slučaju plaćate samo let koji može biti od 0 do x eura. 

Foto: Furaj.ba

U godišnjoj studiji, website travelsupermarket.com objavio je da su u posljednjih 12 mjeseci mnoge avio kompanije podigle cijene dodatnih usluga, prenosi Daily Mail. Uglavnom se to odnosi na prijavu prtljage, pretešku prtljagu, priority boarding, rezerviranje sjedala i cijenu promjene karte.

Jeftine letove možete tražiti direktno na sajtovima kompanija, ili prijaviti se na njihov newsletter. Sljedeće kompanije specijalizovane su za jeftine avio karte:

ryanair jeftine karte

wizzair jeftine karte

vueling jeftine karte

easyjet jeftine karte

Kada prođete sve korake rezervacije online, prije same potvrde naplatit će vam usluge plaćanja putem interneta 5-10 eura (zavisno od platne kartice) po letu i po osobi, a ne po transakciji.

Prtljagu je ipak bolje checkirati online nego na aerodromu jer će vam naknadnu prijavu naplatiti gotovo dvostruko više.  Rezervacija sjedala kod većine avioprijevoznika se naplaćuje, ali ako je let kratak, rezervacija se onda i ne isplati. Pored svih taksa, kasnih bukinga, prtljaga, speed boardinga i ostalih pripojenih troškova ljudi često zaboravljaju da low cost kompanije služe aerodrome od/do kojih je potreban prevoz koji košta.

Da obratimo pažnju na kompaniju koja nudi prilično jeftine karte iz Tuzle za evropske gradove –  Wizzair. Naime, putnici imaju pravo da ponesu maksimalno 6 komada prtljaga svaki maksimalne težine do 32 kg. Ovaj prtljag će se naplaćivati po komadu. Svaki komad prtljaga biće naplaćen 15 eura ukoliko se plaćanje vrši online prilikom kupovine karte. Ukoliko se prtljag ne plati preko interneta već putnik to želi da uradi na aerodromu u trenutku registracije za let (check-in) onda će nadoknada koju će platiti biti 30 eura. Preko interneta je moguće rezervisati i platiti maksimalno tri komada prtljaga. Ako je vaš ručni prtljag veličine 42x32x25cm ili manje može se unijeti besplatno, međutim ukoliko prelazi navedene dimenzije (ali ne preko 56x45x25cm) takođe se može unijeti ali sa naplatom od 10 eura.

Enjoy your flight…

Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content