Na Vlašiću otvorena jedna od najljepših via ferrata u BiH

Na planini Vlašić proteklog vikenda svečano je otvorena jedna od najljepših via ferrata u Bosni i Hercegovini.

Foto: Extreme Sports Club Scorpio

Ferrata koja se nalazi na Devečanskim-paklarskim stijenama je još jedna od atrakcija koju će ljubiteljima bh. planina ponuditi Vlašić u narednom periodu.

U Turističkoj zajednici Srednjobosanskog kantona sada očekuju sasvim novi segment gostiju na Vlašiću, prije svega zaljubljenika u adrenalin i outdoor aktivnosti.

Direktor kluba Ekstremnih sportova “Scorpio” Edin Durmo, koji je bio izvođač radova ove ferrate, rekao je kako Devečani i Vlašić ovo zaslužuju jer se radi o jedinstvenoj turističkoj i avanturističkoj destinaciji.

“Ovo slobodno mogu nazvati avanturističkom atrakcijom koja će postati aktuelna u narednom periodu jer je jedna od zaista najljepših. Imamo 15-ak aktuelnih ferrata u BiH na probranim mjestima, radio sam dobar dio njih i usuđujem se kazati da je ova među pet najboljih u državi. Usuđujem se reći da je zaista najatraktivnija zbog pozicije Devečana i pogleda ka Lašvanskoj dolini te visina od 200-250 metara svakom alpinisti stvara osjećaj dubine od preko 1.000 metara. To je fantastično”, pojasnio je Durmo.

Gordan Zec, član Upravnog odbora Planinarskog društva “Vlašić” koje je i nosilac projekta, pojasnio je kako ferrata počinje na nekih 1.550 metar nadmorske visine, dužine je oko 500 metara, a visine oko 200 metara.

Ferrata nije samo ovo na stijenama već je kombinacija planinarenja i uspona uz ferratu.

Početna tačka ferrate je na lokaciji Kik s oko 80 minuta planinarenja do pozicije gdje počinje ferrata te nakon toga slijedi uspon na 1.750 metara nadmorske visine.

Ova ferrata je od vikenda dostupna za sve planinare i penjače koji žele okusiti adrenalin Devečana, a svi su uvjereni da će ova lokacija i planina Vlašić postati omiljena ljubiteljima adrenalinskog sporta.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

VLAŠIĆ

SKI CENTAR BABANOVAC

AUTOBUSKA LINIJA TRAVNIK – VLAŠIĆ

HOTEL BLANCA RESORT&SPA

HOTEL SUNCE VLAŠIĆ

NAJATRAKTIVNIJA PENJALIŠTA I VIA FERRATE U BOSNI I HERCEGOVINI

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content