Nacionalni park Drina – najmlađi zaštićeni prirodni rezervat u BiH

Najmlađi nacionalni park u Bosni i Hercegovini smjestio se na širem području oko rijeke Drine, a svojim se prirodnim ljepotama i bogatstvom izdvaja kao posebna priča. 

Vožnja kanjonom rijeke Drine; Foto: NP Drina

Autorica: Semra Hodžić

Ovaj jedinstveni kompleks je dio dinarske Starovlaško-raške visije, a kao nacionalni park ustanovljen 2017. godine, ali u praksi egzistira od početka 2019. godine i zauzima površinu od 6.315 hektara.

Kanjon rijeke Drine

Foto: Fahrudin Kreštalica

“Sve su Drine ovog svijeta krive…”

Drina se smatra jednom od najljepših rijeka u Bosni i Hercegovini. Njenu plahovitu narav naročito su upoznali splavari koji su krotili njene bukove, a lijepo ih je opisao jedan od najboljih bh. pisaca Ivo Andrić u svom djelu “Na Drini ćuprija” za kojeg je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Andrić je u tom djelu napisao i citat iznad, što se odnosi na krivudavi i neobični tok ove prelijepe rijeke.

Rijeka Drina nastaje od rijeka Pive i Tare, u Šćepan polju, te se ulijeva u rijeku Savu, a njen tok do ušća dug je 341 kilometar. Nadaleko je znana kao hladna rijeka, čiji su brzaci i slapovi ljuti, a čija su jezera mirna i pitoma. Na njoj takvoj uživati se može na više načina: na čuvenim splavovima, u raftingu, na krstarenjima rijekom u turističkim brodićima. Vole je i ribari, a ne samo da je doživljaj ribarenja na Drini nezaboravan, već je i drinska riba zaista posebnog ukusa.

Jezero Perućac

Jezero Perućac; Foto: NP Drina

Perućačko jezero vještačko je jezero nastalo pregrađivanjem toka rijeke Drine, za potrebe hidroelektrane „Bajina Bašta“. Ima površinu oko 12,4 km², a duboko je do 60 metara i nalazi se na 290 metara nadmorske visine, a obavija planinu Taru. Jezero ima i svoj kanjonski dio, gdje ga okružuje izrazito strma obala oivičena strmim kamenim liticama i kamenim blokovima koji vertikalno poniru u vodu. Zbog strmine obale, dubina jezera na samo par metara od same obale dostiže prosječnu dubinu od 3 do 8 metara. Nećete moći ostati ravnodušni na njegovu ljepotu, a ako želite istinski uživati u njemu, to ćete i moći jer je jezero pogodno za kupanje, ali i za ribolov. U zaljevu Prohići uređen je kamp za mlade.

Biljni i životinjski svijet

Pančićeva omorika; Foto: NP Drina

Nacionalni park Drina dom je za oko 635 različitih biljnih vrsta i podvrsta, a posebno se ističe endemska vrsta, sačuvana samo u ovom dijelu Podrinja, zagonetna Pančićeva omorika. Njeno porijeklo mistično je za naučni svijet, s vječnim pitanjem kako to da se zadržala tako dugo upravo na ovom području. Bogato je i ljekovitim biljem, gljivama, šumskim plodovima, zbog čega se u njemu dobro možete opskrbiti čajevima, bobičastim voćem i slično. U kanjonu rijeke Drine žive i brojne životinje, od divokoza do surog orla. U gustim šumama oko njega živi i mrki medvjed, vukovi, lisice, srne, divlje svinje, zečevi i kune. Zbog toga je ovo područje naročito popularno i među lovcima kojima su na raspolaganju i dva lovačka doma – atraktivna Sušica i Bijele vode, jedno od najpopularnijih lovišta među funkcionerima bivše Jugoslavije koji više nije u funkciji, ali je u planu njegova rekonstrukcija.

Pogled s Bijelih voda, Foto: NP Drina

Lovište Sušica je jedno od najatraktivnijih lovišta, i nalazi se na nadmorskoj visini od 291m do 1525m. Pogled koji se sa njega pruža na kanjon djeluje nestvarno i zbog toga upotpunjuje doživljaj lova. Ima izgrađenu lovnoturističku infrastrukturu koja uključuje staze za šetanje, čeke za osmatranje životinja i lov divljači, hranilišta i sl. U kanjonu nadomak jezera Perućac se nalazi i lovačka kuča sa ležajevima, osposobljena za boravak gostiju. A na prostoru lovišta nalaze se i brojne hranilice za divljač.

Kulturno-historijsko blago

Stari grad Klotijevac; Foto: NP Drina

Osim prirodnih, na prostoru nacionalnog parka nalazi se i izuzetno kulturno-historijsko bogatstvo: dvije srednjovjekovne tvrđave Đurđevac i Klotijevac sagrađen na litici iznad Drine, sa kojeg se pruža očaravajući pogled na okruženje. U njegovom okruženju su i nekropole stećaka u Zlatovu kod sela Ljeskovik, Zaelisiju, Urisićima, na Lubničkom brdu, koje nam danas služe kao potvrda da se na ovom području živjelo od davnina. Do Klotijevca se penju samo najsmjeliji, a u planu je i da se napravi planinarsko-biciklistička staza do njega i turistička osmatračnica.

Tu su još i manastir Karno, džamija u Osatu, te su vidljivi ostaci osaćanske tradicije, tj. stare kuće, primjeri kako se nekada gradilo u tom kraju. Zanimljiv je i Muzej “Rimski municipij” smješten u Skelanima kod Srebrenice, nadomak Nacionalnog parka, gdje su arheolozi pronašli kompletnu prostoriju rimske upravne zgrade-bazilike urbane površine oko 30 metara kvadratnih iz 4. stoljeća prije nove ere. U blizini je i nekadašnje poznato lječilište Guber, sa 49 ljekovitih izvora željezno-arsenske vode, sedam srednjovjekovnih i starijih tvrđava.

Ušće Crnog potoka

Kućica u Crnom potoku; Foto: NP Drina

Najmarkantiji dio Nacionalnog parka je ušće Crnog potoka koji izvire na 1.100 mnv u Drinu, gdje maksimalna dubina kanjona iznosi 976 metara. Nakon samo 6 kilometara od izvora kroz klisurasto-kanjonasti tok do ušća potok savladava pad od preko 800 metara. Nadomak ušća nalazi se i jedinstvena kućica koja se koristi i za smještaj, te je možete iznajmiti kako biste uživali u ovom neponovljivom prirodnom okruženju.

Moguća zaštita UNESCO-a

Bosna i Hercegovina predložila je da se na UNESCO-voj listi svjetske baštine nađe Rezervat biosfere ‘Drina’, a odnosi se na prekogranični prirodni rezervat s područja dviju zemalja: Srbije i BiH. Tako bi se zajedno na listi UNESCO-a mogli naći Nacionalni park ‘Tara’, parkovi prirode ‘Mokra gora’ i ‘Zaovine’ u Srbiji, a sa područja BiH, nacionalni park ‘Drina’. Ukoliko do toga dođe moći će se formirati tzv. “Čarobni turistički prsten“, 130 kilometara duga turistička tura u kojoj bi se našle plovidba kanjonom Drine, od Perućca do Višegrada, posjeta Slapu i Mostu na Žepi, posjeta Rimskom Municipiumu u Skelanima, vožnja Šarganskom osmicom, posjeta Višegradu, Andrićgradu, Mokroj gori, Drvengradu, obilazak manastira Dobrun itd.

Manifestacije

Iako sadržaja za posjetu Nacionalnom parku Drina ima sasvim dovoljno, uvijek ga možete posjetiti i za vrijeme nekih od tradicionalnih manifestacija koje se ovdje održavaju, a koje su stekle popularnost: čuvena Drinska, ali i Pančićeva regata, kao i manifestacije Dani Srebrenice i Noć muzeja.

Ulaznice u Nacionalni park za sada se ne naplaćuju!

Zato što jedan članak nije dovoljan…

NACIONALNI PARK SUTJESKA – BISER BIH

NJEGOVO VELIČANSTVO, NACIONALNI PARK “UNA”

NACIONALNI PARK KOZARA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content