Nacionalni park Kozara

  Nacionalni park Kozara

  BiH Bucket List Challenge – Izazov br. 61

  Nacionalni park Kozara, istinsko prirodno blago, nalazi se 24 km udaljeno od Prijedora, a 56 km od urbane Banja Luke. Možete ga posjetiti tako što ćete sa magistralnog puta Banja Luka – Prijedor skreniti u mjestu Kozarac i pratiti vijugavi asfaltni put, u dužini od 12 km, koji će vas dovesti do centralnog parkinga na platou Mrakovica. Nacionalnim parkom proglašena je 1967. godine, sa ciljem zaštite kulturno-historijskih i prirodnih vrijednosti planine Kozare.

  Guste šume Kozare nude posjetiteljima priliku da vide divlju svinju, vuka, divlje mačke, jelene, zečeve, a otvoren je tijekom cijele godine. Park nudi različite mogućnosti za rekreaciju u svim godišnjim dobima, pa vam je dostupno i planinarenje, brdski biciklizam, biciklizam, paragliding, kao i ski staze.

  Od znamenitosti možete posjetit kapelu posvećenu rođenu blažene djevice Marije, izgrađena 1903. godine na lokalitetu Pilanište. Kada je kapela sagrađena mještani su je nazvali Mehmedova crkva, jer je, kako legenda kaže, bila nijemo svjedočanstvo zabranjene ljubavi između Marije, kćerke austrijskog preduzetnika Karla Šmucera, i Mehmeda Kulašića iz Kozarca, koji je radio kod Šmucera na pilani.

  Parkom dominira Memorijalni kompleks kojeg čine Spomenik revoluciji podignut 1972. godine u znak sjećanja na poginule borce Drugog svjetskog rata poginulim tokom neprijateljske ofanzive na Kozaru i drugim žrtvama fašizma.

  Nacionalni park Kozara; Foto: TZ RS

  Spomenik revoluciji na Mrakovici najpoznatiji je i najljepši među spomenicima Narodno-oslobodilačkoj borbi u bivšoj Jugoslaviji, kojeg je sagradio vajar Dušan Džamonja.

  Pored spomenika je Memorijalni zid na kome su uklesana imena 9.921 jugoslovenskih partizana sa ovih prostora. Obnovljena je stalna muzejska postavka o Narodnooslobodilačkoj borbi. Među eksponatima je razno njemačko naoružanje, mitraljezi, šljemovi, fotografije i zapisi o dešavanjima u ratu.

  Foto: @rahatlook_

  CJENOVNIK

  Ulaz u Nacionalni park se naplaćuje po osobi, i to:

  2 KM za odrasle
  1 KM za djecu
  Ulaznica je doprinos za zaštitu, očuvanje i promovisanje Nacionalnog parka Kozara.

  MUZEJ

  Ulaz u Muzej se naplaćuje i iznosi 1 KM.

  BUNGALOVI

  Cijena boravka u bungalovima za 24h  iznosi:
  za 6 osoba 100 KM
  za 4 osobe   80 KM
  za 2 osobe   50 KM

  SKIJALIŠTE

  Velika ski staza
  Dnevni ski-pas za odrasle iznosi 15 KM, a za djecu 10 KM
  Poludnevni ski-pas za odrasle iznosi 10 KM, a za djecu 7 KM
  Ski-pas za noćno skijanje iznosi 13 KM

  Dječija ski staza
  Dnevni ski-pas iznosi 5 KM.

  Dnevno skijanje organizuje se svakim danom od 10 do 16 h, a noćno od 18.30 do 21.30 h.

  Pripremila Elvira Leka, Furaj.ba

  Zato što jedan članak nije dovoljan….

  UPOZNAJ BOSNU I HERCEGOVINU KROZ 100 IZAZOVA – BIH BUCKET LIST CHALLENGE