Nacionalni park Kozara

BiH Bucket List Challenge

Izazov #54 – Upoznaj hisoriju i prirodu Nacionalnog parka Kozara

Nacionalni park Kozara, istinsko prirodno blago, nalazi se 24 km udaljeno od Prijedora, a 56 km od urbane Banja Luke. Možete ga posjetiti tako što ćete sa magistralnog puta Banja Luka – Prijedor skreniti u mjestu Kozarac i pratiti vijugavi asfaltni put, u dužini od 12 km, koji će vas dovesti do centralnog parkinga na platou Mrakovica. Nacionalnim parkom proglašena je 1967. godine, sa ciljem zaštite kulturno-historijskih i prirodnih vrijednosti planine Kozare.

Foto: Fotobaza – Ajdin Kember

Guste šume Kozare nude posjetiteljima priliku da vide divlju svinju, vuka, divlje mačke, jelene, zečeve, a otvoren je tijekom cijele godine. Park nudi različite mogućnosti za rekreaciju u svim godišnjim dobima, pa vam je dostupno i planinarenje, brdski biciklizam, biciklizam, paragliding, kao i ski staze.

Od znamenitosti možete posjetit kapelu posvećenu rođenu blažene djevice Marije, izgrađena 1903. godine na lokalitetu Pilanište. Kada je kapela sagrađena mještani su je nazvali Mehmedova crkva, jer je, kako legenda kaže, bila nijemo svjedočanstvo zabranjene ljubavi između Marije, kćerke austrijskog preduzetnika Karla Šmucera, i Mehmeda Kulašića iz Kozarca, koji je radio kod Šmucera na pilani.

Parkom dominira Memorijalni kompleks kojeg čine Spomenik revoluciji podignut 1972. godine u znak sjećanja na poginule borce Drugog svjetskog rata poginulim tokom neprijateljske ofanzive na Kozaru i drugim žrtvama fašizma.

 

Nacionalni park Kozara; Foto: TZ RS

Spomenik revoluciji na Mrakovici najpoznatiji je i najljepši među spomenicima Narodno-oslobodilačkoj borbi u bivšoj Jugoslaviji, kojeg je sagradio vajar Dušan Džamonja.

Pored spomenika je Memorijalni zid na kome su uklesana imena 9.921 jugoslovenskih partizana sa ovih prostora. Obnovljena je stalna muzejska postavka o Narodnooslobodilačkoj borbi. Među eksponatima je razno njemačko naoružanje, mitraljezi, šljemovi, fotografije i zapisi o dešavanjima u ratu.

 

Foto: @rahatlook_

BiH Bucket List Challenge

Izazov #54 – Upoznaj hisoriju i prirodu Nacionalnog parka Kozara

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili Nacionalni park Kozara. Prihvatamo isključivo fotografije sa Spomenikom revoluciji!
 

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content