Nacionalni parkovi Crne Gore

Uživajte u ljepotama obale Skadarskog jezera, kamene priče Lovćena, prašumske divljine Biogradske gore, dubokih kanjona Durmitora i bajkovitih Prokletija

Pet nacionalnih parkova, koji čine 8% teritorije Crne Gore, simbolizuju nevjerovatnu raznolikost i kontraste srca Mediterana. Dio ponude nacionalnih parkova čini izuzetno bogatstvo biodiverziteta, pješačenje i vožnja bicikala kroz predjele izvanrednih ljepota, kampovanje, krstarenje najvećim balkanskim jezerom, posmatranje ptica, šetnja kroz jednu od posljednjih evropskih prašuma, jedinstveni pejzažni doživljaji s vidikovaca, rafting kroz najdublji kanjon Evrope, osvajanje najviših vrhova Dinarida, vožnja drvenim čamcima po ledničkim jezerima, kajakarenje, avanturistički parkovi na Durmitoru i Lovćenu, zip-lajn, sportski ribolov, stare crkve i manastiri, stećci…

Nacionalni park ”Biogradska gora”

 

Biogradsko jezero je najveće i najpoznatije ledničko jezero na području ovog parka. Centar zbivanja na visini od 1.094 metra, u srcu prešume, poznato je izletište s uređenim površinama, parkingom, restoranom, bungalovima, osvijetljenim šetačkim stazama i kamping prostorom. Ljeti važi za nezaobilaznu destinaciju velikom broju turista, posebno tranzitnih koji se na putu prema svom morskom odredištu obavezno svraćaju tražeći skrovište od visokih temperatura.

Nacionalni park ”Durmitor”

Nalazi se na pet crnogorskih općina, ali je sjedište parka grad Žabljak, ujedno najveći zimski centar u Crnoj Gori s infrastrukturom za zimske sportove i uslužne djelatnosti u oblasti turizma i planinarstva. Durmitor je dom 18 ledničkih jezera na preko 1.500 metara nadmorske visine. Tamošnje stanovništvo ih naziva gorskim očima, a najljepše je Crno jezero. Top atrakcija parka je kanjon rijeke Tare.

Nacionalni park ”Lovćen”

Obuhvatajući centralni i najviši dio istoimene planine na površini od 6.400 hektara, Lovćen je čuven po vidikovcima s kojih se pogled pruža na sve strane – ka moru, Skadarskom jezeru ili visokom gorju na sjeveru. Planina Lovćen je inače simbol slobode za Crnogorce, koji ga doživljavaju poput svetog oltara. Jer, ovdje, na Jezerskom vrhu, podignut je impozantni mauzolej Petru II Petroviću Njegošu, duhovnom i svjetovnom vladaru Crne Gore, koji je bio cijenjen kao pjesnik i filozof. Na prostoru bivše Jugoslavije i danas se spominje kao tvorac čuvenog epa i drame Gorskog vijenca. Dolazak do njegovog mauzoleja vrhunac je posjete nacionalnom parku. Stiže se iz Cetinja cestom dugom oko 20 km, a potom savladavanjem 461 stepenika do vrha planine.

Nacionalni park ”Prokletije”

Ovdje su zime veoma oštre i duge, a ljeta svježa i kratka. Parkom se nadvijaju vrhovi preko 2.000 mnv, struji voda glacijalnih jezera, veći i manji vodotoci, rijeke, vrela i izvori pitke i mineralne vode. Prokletije su najmlađi nacionalni park u Crnoj Gori, čiji strmi vrhovi predstavljaju veliki izazov i iskusnim planinarima. Ne čudi nimalo što Prokletije ljudi nazivaju i Alpama Crne Gore. Pripadaju mu također dva parka prirode: Volušica i jezero Hrid.

Nacionalni park ”Skadarsko jezero”

Brojne civilizacije koje su pohodile ovo područje ostavile su tragove koji daju doprinos kulturno-historijskom mozaiku skadarskog bazena. Otoke Skadarskog jezera uveličava veliki broj srednjovjekovnih utvrđenja, crkava i manastira, dok se na obali jezera ističu dva gradića – Virpazar i Rijeka Crnojevića, prepoznatljivi po restoranima u kojima se služe tradicionalni specijaliteti. Na jezeru se nalaze mnoge atraktivne plaže koje svojim izgledom nimalo ne zaostaju za onim na primorju.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content