Naida Avdić prva žena iz BiH na vrhu Ama Dablam

Bosanskohercegovačka alpinistkinja Naida Avdić popela se na himalajski vrh Ama Dablam postavši tako prva žena iz naše zemlje koja se popela na jednu od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu, koja pripada planinskom vijencu Himalaja.

Ama Dablam, Foto: Pixabay

Naida je u noći sa srijede na četvrtak predvodila svoj tim, u kojem je bila jedina žena, sve do samog vrha kojeg su dosegnuli u ranim jutarnjim satima, a pogled im se pružio na Everest, Lhotse i Makalu.

Uspješno su savladali penjanje po stijenama, snijegu i ledu, kao i dugi pristup do baznog kampa.

Već u ponedjeljak poslijepodne leti nazad prema Sarajevu, preko Beograda.

Planina Ama Dablam, čije ime na nepalskom znači „Majčina ogrlica“, visoka je 6.812 metara i smatra se jednom od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu. Vrh na koji se Naida penjala sa svojom ekspedicijom je poznat po svojim strmim piramidama leda sa vertikalnim zidovima i oštrim, izloženim grebenima. Prvi uspon na Ama Dablam izveden je 13. marta 1961. godine, a od tada je postao omiljeni cilj alpinista širom svijeta.

Inače, Naida Avdić je aktivna sportska penjačica i alpinistkinja već deset godina, a ovim uspjehom se kvalificirala i za pokušaj uspona na Mount Everest, najvišu planinu na svijetu.

Njen uspon na Ama Dablam je dokaz da su snovi ostvarivi i da granice postoje samo da bi bile pomjerane, što je i željela poručiti prije nego što je stala na vrh ove planine.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content