Najavljeno uspostavljanje direktne željezničke linije Sarajevo-Prag

Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Edin Forto najavio je uspostavljanje direktne željezničke linije Sarajevo-Prag.

 

“Nakon moje posjete Pragu i Željeznicama Češke Republike početkom juna ove godine, sastao sam se danas sa direktorom željezničke kompanije Gepard express, Albert Fikacek. Imajući na umu rastući broj turista iz BiH i Češke, posebno studenata, bilo je riječi o potrebama uspostavljanja redovne željezničke linije Sarajevo – Prag između dviju zemalja, naročito u ljetnoj i zimskoj turističkoj sezoni. Naglasio sam da ću, u koordinaciji sa entitetskim željezničkim operaterima, raditi na uspostavljanju ove linije”, najavio je Forto.

Podsjećamo, 2021. godine grupa mladih Čeha stigla je turističkim vozom “Sarajevo Express” iz Praga u BiH putujući željezničkom prugom kroz najljepše predjele BiH. Posjetili su Banju Luku, Mostar, Čapljinu, Jablanicu, Konjic i Banoviće, lokacije koje se mogu obići vozom ili su im blizu. Putovanje je bilo inicirano kao prilika da se našim vlastima ukaže na činjenicu koliko je bitno oživjeti željeznice širom BiH i na taj način nas povezati sa svijetom, poručila je ambasadorica BiH u Češkoj Martina Mlinarević

Prag – Zlatni grad

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content