Najbolja mjesta za sankanje u BiH

  Najbolja mjesta za sankanje u BiH

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #51

  Niko se prvim pahuljama snijega ne raduje kao mališani. Kao najdražeg gosta dočekuju ga s cikom, jer znaju da će im pružiti nebrojene trenutke uživanja u igri – pravljenje Snješka Bijelića, grudvanje i sankanje. Odlazak na planinu zimi za mnoge mališane sretno je saznanje da će taj dan provesti u svojoj najdražoj preokupaciji, stoga roditeljima donosimo ideje gdje da odvedu djecu i priušte im vikend za pamćenje.

  Trebević; Foto: Grad Sarajevo

  Autorica: Semra Hodžić

  Trebević

  Ko se od Sarajlija sjeća priča svojih roditelja ili nana i deda o živosti olimpijske planine nadomak Sarajeva obradovat će činjenica da Trebević ponovo živi istim starim duhom ponosa i slave.

  I baš kao nekada, mališani se mogu sankati sa gornje stanice Trebevićke žičare prema Čolinoj kapi. Još ako se na Trebević popnete žičarom, za mališane će to biti posebno iskustvo. Pokažite im nekadašnji vidikovac koji će uskoro zasjati u novom ruhu, prošetajte edukativnom stazom i pokažite im bob-stazu na kojoj su se nekada sankali najhrabriji olimpijci. 

  Trebević; Foto: Grad Sarajevo
  Kladanj

  Ljubitelji snježnih sportova Tuzlanskog kantona svake zimske sezone rado odlaze na planinu Konjuh i u Kladanj, gradić smješten u dolini rijeke Drinjače, od čijeg centra nema ni cijeli kilometar vožnje do poznatog ski centra „Karaula“.

  Od prošle godine na Karauli su posebno za mališane sredili dodatnu stazu za sankanje, pa je tako „Karaula“ postala okupljalište i onih koji se još nisu odvažili stati na skije. Tu na Konjuhu zasigurno će provoditi zdrave i bezbrižne dane vikenda i raspusta uz mnogo radosti i veselja.

  Ski centar Kladanj
  Cazin

  Na poznatom izletištu nadomak Cazina okruženom šumom, livadama i vodom iz stotinu vrela po kojem je lokalitet Stovrela dobio ime nalazi se jedini cazinski skijaški centar. I zimi i ljeti Cazinjani rado posjećuju Stovrela kako bi se odmorili, te prošetali po predivno uređenom šetalištu u srcu prirode.

  Od 2020. godine na lokalitetu je oživio i skijaški centar, staze za skijanje za velike i male, te neizostavno sankalište, koje uvijek radi zahvaljujući sistemu za proizvodnju vještačkog snijega. U blizini je i čuveni motel Stovrela gdje možete predahnuti i počastiti se ukusnim specijalitetima krajiške kuhinje. A kad ste već tu, ne propustite pokazati mališanima ljepote Nacionalnog parka Una – bisera BiH koji je čaroban u zimskom ruhu.

  sankanje
  Foto: Ilustracija
  Bijambare

  Četrdesetak kilometara od Sarajeva udaljeno je izletište koje će vas osvojiti na prvu, ako ga do sada niste posjetili. Uz samu šetnicu, niz manju padinu svake zime bude i sankalište, a u blizini su postavljeni i šadrvani s klupama gdje možete odmoriti s porodicom.

  U ovom zaštićenom pejzažu uživat ćete u čistom zraku, a mališane će posebno oduševiti ako prošetate do kraja staze i uđete u Bijambarsku pećinu. Zimi je u pećini toplije nego vani, a njena unutrašnjost bogata pećinskim nakitom bit će nezaboravno iskustvo za vaše najmlađe. Pokažite im i nekropolu stećaka, srednjovjekovno blago naše domovine!

  Foto: Furaj.ba
  Kupres

  Ukoliko želite čak i sankanje podići na malo viši nivo i uvećati zabavu mališana, onda svakako odite na padine planine Stožer, u čuveni Snow park Kupres. U ovom parku posebno su opremljene staza za snow tubing, ludi tobogan, baby staza za skijanje, mala staza za sankanje i klizalište za vaše mališane.

  A dok se djeca zabavljaju ili kada vam svima bude potreban odmor, opustite se u idiličnoj atmosferi Kupreške kuće i ukusima tradicionalne kuhinje ovog kraja. 

  sankanje
  Tubing u Snow parku Kupres; Foto: Snow park Kupres
  Kozara

  Za planinu Kozaru nadomak Prijedora i Banje Luke oduvijek kažu da je svojevrsna vazdušna banja, pa posjeta njoj u zimskim danima kada bježimo od zagađenosti i smoga zasigurno je savršen izbor.

  Guste šume i znamenitosti Kozare u sastavu su Nacionalnog parka i čine istinsko blago BiH, a u njegovom srcu, na lokalitetu Mrakovica, smješteno je i čuveno skijalište sa posebno uređenim stazama za sankanje koje će oduševiti vaše mališane.

  Foto: Nacionalni park Kozara
  Ravna planina

  Iz godine u godinu na Ravnu planinu nadomak Pala dolazi sve više posjetilaca. Ovaj moderni turistički centar nudi za svakoga ponešto, pa tako i uređenu stazu za sankanje koja se nalazi na izlaznoj stanici poznate “Gondole”, odnosno na vrhu planine. Mogu je koristiti svi ljubitelji sankanja, i veliki i mali, od 9 do 16 sati svakoga dana.

  Za poseban doživljaj popnite se gondolom na vrh planine, sankajte i prošetajte pored jezera s kojih se pruža izvanredan pogled na Pale i Sarajevo, te obližnje planine Jahorinu i Romaniju. 

  Foto: Ski centar Ravna planina

  Svaki pedijatar preporučit će vam da i zimi izvodite vaše mališane na čist zrak i sunce, naročito iz mjesta koja su pogođena zagađenim zrakom. Boravak na planini doprinijet će boljem zdravlju vas i vaših mališana, ojačati im imunitet i poboljšati krvnu sliku.

  Svijet mališana zimi je naročito čaroban, pa im nemojte uskratiti radosti poput sankanja, grudvanja, valjanja po snijegu, pravljenja Snješka, bordanja, skijaškog trčanja i drugih zabavnih aktivnosti.