Najbolji filmovi o putovanjima

Izdvojite malo vremena i pogledajte neke od filmova koji se tiču putovanja, pa možda i vi poželite da obiđete neke od destinacija prikazanih u njima. U nastavku teksta pogledajte listu inspirativnih filmova, koje smo odabrali samo za vas!

  1. Lista želja (The bucket list) 2007.

Dvije glumačke veličine Morgan Friman i Džek Nikolson, dva su starca koja se upoznaju u bolnici. Kako obojica boluju od leukamije i s obzirom na to da im je ostalo još manje od godinu dana života, odluče da sastave svoju “bucket listu” stvari koje žele da urade. Sve ono o čemu su nekada maštali i željeli da urade ili dožive, zapisali su na jedan žuti papir, te se dali u pustolovinu života. Kako na to reaguju njihove porodice i šta je to šta je svaki od njih stavio na listu, saznat ćete u ovom klasiku.

    2. Jedi, moli, voli (Eat, pray, love) 2010.

Udata žena (Džulija Roberts) uviđa koliko je nesretna u trenutnom braku, te da njen život nije ni izblizu onakav kakvim je željela. Nakon bolnog razvoda, odlučuje se da krene na putovanje u kojem će “pronaći sebe”. Prvo odlazi četiri mjeseca u Rim, gdje počinje da uči italijanski, te se umalo upušta u romantičnu vezu, a bogatija postaje i za 10 kilograma koje je dobila uživajući u italijanskoj kuhinji.

Sljedeća četiri mjeseca provodi u hramu u Indiji, gdje otkriva da prosvjetljenje obuhvata i mnoge stvari o kojima nikada nije razmišljala, poput ustajanja usred noći i ribanja poda u hramu. Svoju avanturu završava na Baliju, gdje joj bezubi vrač neodređene dobi nudi novi put prema miru. Sve što treba da radi je da mirno sjedi i smiješi se.

   3. Dnevnik Če Gevare (Che) 2008.

Film o čuvenom kubanskom revolucionaru i njegovom putu motorom od 14 hiljada kilometara Argentinom, Čileom, Venecuelom, Peruom i Brazilom, prikazujući destinacije poput pustinje Atacama, Maču Pičua, Karakasa i Buenos Airesa.

   4. Tajni život Voltera Mitija (Secret life of Walter Mitty) 2013.

Nakon što ne uspijeva da pronađe fotografiju koja bi trebala da služi kao naslovnica zadnjeg broj časopisa, prateći tragove koji su mu ostavljeni, upušta se u najveću životnu avanturu kako bi pronašao fotografiju koja nedostaje.

   5. Sedam godina u Tibetu (Seven years in Tibet) 1997.

Hajnrih Harer (Bred Pit) je oficir nacističke vojske koji odlučuje da se, za čast nacista, popne na jedan od najviših vrhova Himalaja 1939. godine, zajedno sa sunarodnikom Piterom. Put ga vodi od najviših vrhova svijeta, do zarobljeničkog logora engleske vojske, nakon čega dvije godine provodi lutajući Himalajima sve dok nije našao glavni grad Tibeta Lasu i upoznao Dalaj Lamu.

Postaće tutor Dalaj Lame i učiće ga engleskom jeziku i zapadnoj kulturi. Odnos sa Dalaj Lamom će brzo prerasti u pravi prijateljstvo. Koliko Harer pomaže Dalaj Lami, toliko i Dalaj Lama pomaže Hareru da spozna pravog sebe.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content