Najbolji proljetni savjeti za sadnju i uzgoj cvijeća na balkonu

Stiglo je proljeće i vrijeme za sadnju cvijeća koje će nas uveseljavati i bojiti našu svakodnevnicu tokom lijepih dana godine.

Foto: Pixabay/Ilustracija

Ako ste se tek ove godine odvažili zasaditi cvijeće u vašim baštama ili na balkonima donosimo vam nekoliko korisnih savjeta o sadnji i njegi biljaka:

Gdje i kako saditi?

Nabavite set koji se sastoji od podmetača, kadice za vodu i 5 l otvora za sađenje kako biste se pripremili za sadnju cvijeća. Sjemena za cvijeće ili rasade potražite u rasadnicima!

Najbolje mjesto da postavite saksije u koje ste zasadili vijeće je toplo i svjetlo. Kada iz saksije isklija zelena mladica, povremeno je malo provjetravajte. Biljke kao što su verbena i petunije možete posaditi sami.

Sjeme se sadi u saksiju tako što se pripremi specijalna zemlja sa hranom za mladice. Sipajte zemlju u saksiju i ravnomjerno pospite sjeme. Preko toga sipajte supstrat debljine 2 mm i pokvasite zemlju prskalicom za vodu. Saksiju pokrijte folijom.

Đubrenje za bujanje cvijeća

Ako zasadite biljku u prethodno nađubren supstrat, tri-četiri sedmice ste mirni sa đubrivom. Nakon toga biljku redovno prehranjujte. Tečno đubrivo djeluje odmah i najbolje ga dodajte jednom sedmično u vodu kojom zalivate biljku.

Ukoliko u vaše presade dodate kapi i štapića za đubrenje, biljka će se prehranjivati cijele sedmice, a đubrivo djeluje već nakon dvije sedmice. Postoje i kkglice za đubrenje koje dodajete biljci i koje će je prehranjivati biljku tokom cijele sezone.

Zlatna pravila

Ukoliko želite na balkonu imati harmoničnu žardinjeru, preporučuje se da kombinirate viseće i uspravne biljke tako da svaka od njih ima dovoljno mjesta. Obilje cvjetova djelovat će raskošno. Viseće zelene kaskade, kao srebrno dugme, tamjan ili zlatna žalfija, dovest do izražaja kompaktne cvjetove.

Zalijevajte cvijeće

Voda je najvažniji eliksir za vaše biljke, stoga na nju ne trebate štediti vodu. Tek posađeno cvijeće treba bogato zalijevati, jer je novi supstrat iz kese često suh i oduzima vlagu biljkama. Da voda ne bi isparila, zalijevajte biljke često, ali pomalo. Tokom toplih dana najbolje je da to činite ujutro i navečer.

Ako je zemlja suha, sipajte kap tečnosti za pranje suđa u vodu za zalijevanje cvijeća.

Savjetujemo da biljke prskate vodom iz prskalice jer to na biljke djeluje blagotvorno, pa će vam se zahvaliti novim izdancima. Ocvale cvjetove redovno uklanjajte i kontrolirajte žuto lišće.

I sobno cvijeće voli balkon

Najčešća dilema koja muči ljubitelje cvijeća je da li bi trebalo da svoje omiljene sobne vrste tokom proljetnih i ljetnih mjeseci meseci iznesu na terasu. Najbitnije je da postoji tenda ili nadstrešnica da uslijed sve jačeg sunčanog zračenja ne bi došlo do opekotina na listovima. Tada bi trebalo dodati i svježu zemlju, odgovarajuće đubrivo, a svjež vazduh i sunčeva svjetlost doprinijet će povećanju lisne mase i broja cvjetova. Tako da, ukoliko mu sve to obezbijedite, bezbrižno ga iznesite na balkon i motrite ga!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content