Najduži naseljeni most u Evropi

Erfurt je grad mostova. Rijeka Gera teče duž starih gradskih zidina, te se grana u nekoliko vodotoka koji presijecaju cijelo područje grada. Najduži naseljeni most u Evropi nalazi se upravo u Erfurtu, na rijeci Gera.

U gradu postoji čak 216 mostova. Ukupno 142 mosta nalaze se unutar granica grada, dok još 100 mostova povezuju obale rijeke Gere kao i obale njenih manjih pritoka.

Zbog mostova i mnogobrojni vodenih tokova, Erfurt dosta sliči Veneciji zbog čega se i jedan centralni dio grada naziva “Kleinvenedig” (Mala Venecija).

Mostovi poput Lemanovog mosta (Lehmannsbrücke) i Dugačkog mosta (Lange Brücke) dali su važan doprinos trgovini srednjeg vijeka, iako je most Kremer (Krämerbrücke – trgovački most) najpoznatiji most u Erfurtu koji je ujedno i najduži naseljeni ulica-most u Evropi, s obje strane omeđen kućama u kojima ljudi žive i rade.

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Prvi podaci o ovom mostu datiraju  iz 1117 godine kada je to još uvijek bio drveni most ali poslije požara 1325. napravljen je današnji kameni most sa crkvama s obje strane mosta, od kojih je Ägidienkirche još uvijek u upotrebi.

Most je sagrađen na  šest lukova i na njemu je prvobitno bilo 62 kuće od kojih je u međuvremenu renoviranjem i spajanjem nastalo 32.  Izuzev kuća na brojevima 15, 20, 24 i 33, sve ostale su u vlasništvu opštine.

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Umjetničke galerije, antikvarnice i malene trgovine pridonose jedinstvenoj srednjovjekovnoj atmosferi „Krämerbrücka”

Foto: Emira Azganović© All rights reserved

Foto: Emira Azganović© All rights reserved



“U Erfurtu na Sajmu turizma (German Travel Mart 2015) smo boravili na poziv beogradskog ureda  Nacionalne turističke organizacije Njemačke, zajedno sa novinarima i turističkim organizacijama iz čitavog svijeta.”



Više o Njemačkoj saznajte OVDJE

Emira Azganović, Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan….

ERFURT – KATEDRALA BLAŽENE DJEVICE MARIJE I CRKVA SV. SEVERINE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content