Najduži put na svijetu kojeg možete preći pješke

Kada biste hodali osam sati na dan, trebalo bi vam 587 dana, odnosno nešto više od 19 mjeseci da “nakucate” 22 hiljade i 387 kilometara koliko ima u najdužem putu na svijetu koji se može prijeći pješke…

Foto: Twitter

Oni koji vole duge šetnje ili su zaljubljeni u trailove ponekad se čini da nijedna staza na svijetu nije dovoljno duga. No, put od Cape Towna u Južnoafričkoj Republici do ruskog Magdana to ipak jeste. Nema duže, odnosno dalje rute u jednom pravcu koju možemo preći “taban fijakerom”, a da ne naiđemo na prepreke poput rijeka bez mostova i druge nepremostive situacije.

Pretpostavimo li ćete nekada krenuti ovom šetnicom, za očekivati je da ćete moći hodati osam sati na dan, što bi značilo da če vam trebati 587 dana, odnosno nešto više od 19 mjeseci da pređete ovih 22.387 kilometara. Prešli biste i šest vremenskih zona, te ko zna koliko različite vremenske uslove.

Sudeći prema Googleovim mapama, za ovo putovanje trebalo bi vam 4.492 sata, odnosno 187 dana u komadu.

Od Južnoafričke republike iz koje biste krenuli, trebali biste preći granice u Bocvani, Zimbabveu, Zambiji, Tanzaniji, Ugandi, Južnom Sudanu, Sudanu, Gruziji, Egiptu, Jordanu, Siriji, Turskoj, Rumuniji, Bjelorusiji i Rusiji.

Najdužu pješačku rutu još niko nije prešao, što je sasvim očekivano s obzirom kakve sve rizike nosi: od opasnosti od žuljeva, dehidracije ili smrzavanja, postoji rizik i da ne nastradate u jednoj od zemalja u kojoj su nemiri ili koje imaju visoku stopu kriminala.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content