Najjeftiniji gradovi u Evropi

  Najjeftiniji gradovi u Evropi

  Internetska platforma za brzi booking karata za autobusni i željeznički promet Wanderu napravila je listu najjeftinijih i najskupljih glavnih gradova za posjet u Evropi. 

  Na temelju prosječne cijene određenih dobara i usluga, u svakom Evropskom gradu napravljen je izračun, kao što je cijena vožnje od 1 km taksijem, cappuccino, ulaznice za muzej, noćenje u hotelu za jednu osobu, karte za javni prijevoz u jednom smjeru, kao i obroka od tri slijeda za jednu osobu u restoranu srednjeg ranga.

  Prema ovim podacima, ispostavilo se da je Skoplje ne samo najjeftiniji grad u jugoistočnoj Evropi, nego i na cijelom kontinentu.

  Glavni grad Makedonije prema izračunu Wanderua ima najnižu prosječnu cijenu hotelskog smještaja u iznosu od 103 KM po osobi, treću najnižu cijenu obroka od tri slijeda u restoranu srednjeg ranga (16 KM), te petu najnižu cijenu šoljice cappuccina (2.30 KM) u Evropi.

  Izvor fotografije: Trazee Travel, Priština

  Drugi najjeftiniji glavni grad u Evropi za posjetu je Priština na Kosovu, dok je na trećem mjestu Podgorica u Crnoj Gori.

  Sarajevo se nalazi na 10. mjestu najjeftinijih glavnih gradova.

  Top 10 najjeftinijih glavnih gradova u Europi: 

  1. Skoplje, Makedonija
  2. Priština, Kosovo
  3. Podgorica, Crna Gora
  4. Erevan, Armenija
  5. Kišinjev, Moldova
  6. Tirana, Albanija
  7. Minsk, Bjelarusija
  8. Sofija, Bugarska
  9. Bukurešt, Rumunjska
  Beograd, Srbija
  10. Sarajevo, Bosna i Hercegovina