Najljepša zimska razglednica Trnova

Najljepša zimska razglednica Trnova

Snježni prizori koje možete vidjeti u planinskim prostranstvima koje okružuju Trnovo su kao sa najljepše zimske razglednice. Šarmantna sela, idilične planinske kolibe, snijegom ušuškani kameni spavači samo su neki od prizora koji će vas očarati ukoliko se zaputite prema olimpijskim planinama nadomak Sarajeva.

Autorica: Semra Hodžić

Autentičan doživljaj planinskog života

Iako ćete pomisliti da su sela na Bjelašnici zametena snijegom i utonula u zimski san, samo jedna posjeta će vas razuvjeriti. Ceste se redovno održavaju i prohodne su tokom cijele zime, a posjete pitoresknim selima vratit će vas u neko prošlo doba. Kolibe u kojima možete osjetiti autentičnost planinskog života i uz topli napitak uživati u zimskoj idili dok vatra pucketa u kaminu možete posjetiti na Bijelim Vodama, u Umoljanima, Sinanovićima, Ledićima itd. Kod mještana u selima, u uređenim privatnim smještajima možete potražiti i konak, za istinski odmor i doživljaj zimske čarolije. Jutrima će vas buditi svjetlost planine, i zov u vama da odmah poslije prve kafe i doručka kod mještana izađete u dvorišta i uživate u sniježnim radostima. Vaši mališani se tu mogu bezbrižno sankati i praviti Snješka, dok vi pijete čaj i uživate u tišini i ljepoti prirode! Obavezno prošetajte kroz sela, upoznajte se sa njihovim dragocjenostima poput stećaka, vodenica u Umoljanima, kupite domaćih proizvoda – od jaja i sira, pa do priglavki i pulovera, svratite na toplu čorbu i tako zaokružite idealan dan na planini.

Put s Gradine prema Studenom potoku; Foto: Furaj.ba

Skijanje na Bjelašnici

Ukoliko želite skijati tamo gdje su se u alpskom skijanju takmičile same legende skijaškog sporta, onda ne želite propustiti spust niz bjelašničke staze. Nije važno da li ste vrsan ili manje spretan skijaš, bjelašničke staze su pogodne i za početnike, porodice s djecom, i one koji tek žele naučiti skijati. Poseban je doživljaj noću, kada reflektori obasjavaju staze. Hladan planinski zrak će vas dodatno umoriti, pa ćete spavati „kao bebe“ u nekom od luksuznih hotela na Babinom Dolu, ili u privatnim smještajima u okolini opremljenim besplatnim wirelessom, televizijom i drugim pogodnostima.

BJELAŠNICA

Sankanje na Igmanu

Najveća zimska radost svih mališana je sankanje, a Veliko Polje na Igmanu cijele zime odzvanja grajom i smijehom stotine djece koje sa porodicama okupiraju ovaj olimpijski dragulj. Igman je vazdušna banja, i stoga je idealan izbor za bijeg od gradske nečistoće i smoga, ali i zbog toga što je toliko prostran da na njemu ima mjesta za sve. Naročito je pogodan za roditelje koji njegovim stazama mogu prošetati i mališane u kolicima. Osim na Velikom, sankati se može i na Malom polju, kao i skijati. Posebna atrakcija na Malom polju je i nekadašnja olimpijska skakaonica.

Igman

Ledeno carstvo

Ako pitate planinare, mnogi će vam reći kako najradije planine pohode zimi jer se tada upoznaju sa njenom srži, istinskom snagom i ljepotom. I vas će sigurno ostaviti bez teksta prizor zaleđenog Studenog potoka i legenda o Zmaju koju ćete čuti iz ovog bjelašničkog polja do kojeg možete doći od Umoljana preko Gradine. Neprocjenjiv mir naći ćete u parku prirode Husremovac, nadomak sela Dejčići. Vodopad u Ledićima, Husrev-begova i vrelo Senabot u zimskom ruhu nećete moći prestati gledati. Iskusnim planinarima izazov je pohod na Velika jezera na Treskavici, čije caklene površine u kojima se ogledaju zaleđeni planinski vrhovi vrijede svakog napora kojeg prođu.

Studeni potok; Foto: Furaj.ba

Kameni spavači ušuškani u snijegu

O bjelašničkoj prošlosti najljepše priče kazuju stećci rasuti po gotovo svim njenim obroncima. Ušuškani u sniježni pokrivač činit će vam se kao da istinski spavaju zimski san. No, tada oni zapravo posebnu priču kazuju… Potražite nekropole u selima Šabići, Umoljani i Ledići, zastanite na tren kraj njih i čujte priču o  životu na planini u srednjem vijeku!

Miris tople pite i uštipaka

Planinarski dom “Planinski biser” u Ledićima

Zimi se jedu topli uštipci sa sirom i suhim mesom, tradicionalne domaće pite i čorbe, da daju snage za boravak na hladnom zraku, da okrijepe i poprave raspoloženje. Miris ovih omiljenih jela namamit će vas u neke od mnogobrojnih ugostiteljskih objekata na planini koji služe samo domaću hranu, gotovo cjelokupno proizvedenu na nekoj od ovih planina i pravljenu s puno ljubavi i iskustva, u što ćete se i sami uvjeriti. 


Adrenalinski doživljaj

Nema dovoljna dana vikenda ili odmora da se stigne vidjeti i doživjeti sve što ova okolina nudi. No, ako baš želite dugo pamtiti svoj boravak u okolini Trnova, onda morate doživjeti nalet adrenalina. Vožnja quadovima i zipline na Bjelašnici i Javorovom Dolu jedinstven je način upoznavanja sa planinom, i odlična ideja ukoliko se želite zabaviti. 

Zato što jedan članak nije dovoljan…

TOP 10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI OKOLINU TRNOVA

ZIMSKA IDILA U BJELAŠNIČKIM SELIMA