Najljepše biciklističke staze u Bosni i Hercegovini

Zavrti pedale i kreni na uzbudljivu avanturu gdje ćeš otkriti najljepše biciklističke staze u Bosni i Hercegovini! Osjeti uzbuđenje dok prolaziš slikovitim planinskim puteljcima, otkrivajući skrivene ljepote prirode. Susretni se s gostoljubivim lokalnim stanovništvom, istraži stare gradove i naše bogato kulturno nasljeđe. Vozi preko mostova  koji premošćuju kristalno čiste rijeke, zaviri u tradicionalne seoske kuće. Pedalaj i uživaj u ovoj prekrasnoj zemlji koja te čeka širom otvorenih ruku.

 

Postoje kod nas biciklističke staze koje će zadovoljiti apetite svih zaljubljenika u biciklizam. Bez obzira jeste li rekreativac koji želi mirnu vožnju po ravnom ili ste iskusni biciklist željan adrenalinskih spustova i tehnički zahtjevnih uspona, BiH ima mnogo opcija koje će vas oduševiti.

Predstavljamo vam neke od najznačajnijih biciklističkih ruta:

Ćirina staza 

Nekadašnja uskotračna željeznička pruga, ova asfaltirana biciklistička staza spaja najvažnije hercegovačke turističke destinacije – od Mostara do Počitelja, Čapljine, pećine Vjetrenica, sve do Dubrovnika u Hrvatskoj. Iz Dubrovnika se nadovezuje na EuroVelo 8. Turistički magazin Lonely Planet uvrstio je Ćirinu stazu među top 10 svjetskih destinacija, a popularna je i na najvećoj evropskoj platformi za aktivni turizam Outdoor Active. 

Ako krenete na ovu turu, preporuka je na vožnju ponijeti dovoljno vode, naročito ljeti. Nemojte da vas u lažnu sigurnost uljuljka činjenica da staza vodi kroz naseljena područja. Ponesite i mini alat i sredstvo za krpljenje unutrašnjih guma. Zbog dužine ture preporučuje se prije odlaska na vožnju obavijestiti porodicu ili prijatelje o planovima bicikliranja. I ne krećite bez kacige. Opreza nikad dosta.

Detaljnije o stazama u Hercegovini, kao i o aktuelnim biciklijadama možete saznati u Udruženju Herzegovina Bike.

https://www.herzegovinabike.ba/
Staza stare pruge

Još jedna uskotračna pruga iz austrougarskog doba oživjela je kao biciklistička staza. Staza stare pruge povezuje Jajce, Donji Vakuf, Travnik, Vitez i Busovaču. Duga je 96,5 km i prolazi kroz najljepše i još neistražene dijelove ovih općina koje odlikuje lijep krajolik i kulturno-historijsko bogatstvo. Vozeći ovom stazom naići ćete na ostatke austrougarske infrastrukture poput tunela i mostova, a posebno se izdvaja 1.3000 metara dug most Komar. Staza ima biciklističku signalizaciju, a možete koristiti i mobilnu aplikaciju sa ucrtanom kompletnom rutom. 

Staze u okolini Bihaća

I Bihać je dio cikloturističke mape BiH. Ljubiteljima biciklizma nudi jedinstveno iskustvo vožnje kroz NP Una, razgledavanje znamenitosti i spomenika kulture te uživanje u prirodnim ljepotama. Najposebnija je kružna ruta NP Una – Osječenica, koja vodi kroz bukove šume i livade do izletišta na Bjelaju, pa se penje do prijevoja Osječenice odakle možete uživati u pogledu na kanjon Unca, prije nego krene u zagrljaj Uni.

Park prirode Tajan
Foto: Park prirode Tajan

Više stotina kilometara šumskih staza u Parku prirode Tajan kod Zavidovića nudi mnogo mogućnosti za izbor biciklističkih tura. Svake godine sredinom maja ovdje se održava MTB XC trka. Prva brdskobiciklistička trka u historiji bh. biciklizma održana je upravo u Zavidovićima. 

Staza Konjuh

Po zaštićenom području Konjuha u Tuzlanskom kantonu možete voziti bicikl do mile volje. Više biciklističkih staza smješteno je po prekrasnim stazama ove divlje planine, na kojoj se možete zaustaviti gdje god hoćete, ali i obilaziti lokalitete poput Muške vode, Djevojačke pećine, Bebravske pećine, prašume Studešnice…

Vrbas Adventure Resort

Nedaleko od Banje Luke na planini Kozari fantastične su biciklističke staze. Vrbas Adventure Resort pruža pravi biciklistički izazov sa tri različite rute ukupne dužine 102 km. 

Visitor Centar Pecka

U blizini Mrkonjić-Grada je Visitor Centar Pecka, popularno odredište sa dobro obilježenih 200 km staza, rutama od jednostavne do srednje teške i velikom broju atrakcija, poput izvora rijeka Plive i Sane. 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content