Najluđi saobraćajni propisi na svijetu

Huffington post je svojevremeno sastavio je listu nekih od najneobičnijih saobraćajnih propisa sakupljenih iz zemalja širom svijeta. Među neobičnim pravilima u saobraćaju ima onih koji su nekada možda i imali smisla, ali su u međuvremenu zastarjeli. Ima i onih za koje je prosto nevjerovatno da ih je neko uopšte izmislio, ali i onih koji nisu toliko besmisleni, koliko su neuobičajeni.

Danski vozači u obavezi su da prije nego što startuju automobil zavire ispod njega, kako bi provjerili da se tamo slučajno ne nalazi neka osoba. Na Kipru postoji propis koji možda i nije toliko neobičan sa stanovišta bezbjednosti, ali je specifičan za tu zemlju. Naime, tamošnjim vozačima nije dozvoljeno da konzumiraju bilo kakvu hranu ili piće dok upravljaju vozilom, a to se odnosi i na vodu.
Automobili u Luksemburgu obavezno moraju da imaju brisače vjetrobranskog stakla, čak i ako samo staklo uopšte ne postoji na vozilu. Zakon u Rusiji predviđa kaznu za vozača ako vozi prljav automobil. Nije precizirano koliko vozilo mora da bude nečisto da bi kazna bila izrečena, ali propis donekle podsjeća na naše pravilo o “prljavim tablicama”.
U Njemačkoj je zabranjeno ostati bez goriva na autoputu, a španski vozači koji imaju problem sa vidom, moraju u automobilu imati i rezervni par naočara, pored onih koje već imaju na sebi. U nekim gradovima u toj zemlji doneseni su i specifični propisi o parkiranju automobila. Naime, predviđeno je da se vozila smiju parkirati na neparne datume samo na onoj strani ulice na kojoj se nalaze neparni kućni brojevi.
Vozači u Estoniji kao obaveznu opremu moraju imati dva klinasta komada drveta kako bi ih poturili ispod točkova i spriječili neželjeno pokretanje automobila u slučaju kvara, dok se u Francuskoj od vozača traži da posjeduju alkometar u automobilu.

Na Filipinima ponedjeljkom nije dozvoljeno voziti automobile čije se registarske tablice završavaju brojevima 1 i 2. Ovaj propis postoji i u nekim drugim zemljama poput Kine, koje pokušavaju da spriječe zagušenje u saobraćaju u velikim gradovima. I u bivšoj Jugoslaviji je osamdesetih godina dvadesetog vijeka primjenjivano slično pravilo, “par-nepar”, kako bi se iz ekonomskih razloga smanjilo korištenje privatnih automobila i potrošnja goriva.
Japan je uveo interesantan propis kako bi se pješaci zaštitili od nemarnih vozača, koji jeste neobičan, ali je svakako primjeren. Naime, vozač će platiti kaznu u visini od oko 50 evra ako po kiši prođe automobilom kroz baru i pri tom isprska pješaka na trotoaru.
Poznato je da su Sjedinjenje Države “utočište” nekih od najbesmislenijih i najzastarjelijih lokalnih zakona uopšte, pa tako ni saobraćajni propisi nisu izuzetak.

Na primjer, u Alabami je dozvoljeno voziti jednosmjernom ulicom u suprotnom smjeru, ako sa na prednjem dijelu vozila nalazi fenjer (!?). U toj saveznoj državi postoji i propis koji zabranjuje vozaču da upravlja vozilom sa povezom preko očiju.
Vozačima na sasvim suprotnom kraju SAD-a, u Aljasci, zabranjeno je da na krovu automobila voze privezanog psa.
Ma koliko to besmisleno zvučalo, zakonodavac u Kaliforniji predvidio je zabranu iskakanja iz automobila pri brzinama od 65 milja na sat (oko 105 km/h), a ženama u toj saveznoj državi zabranjeno je da upravljaju automobilom u kućnoj haljini.

U San Francisku nije dozvoljeno čistiti i prati automobil pomoću starog donjeg veša.

Tenesi i Kalifornija imaju slične, neobične propise kada je riječ o vatrenom oružju i automobilima. Vozačima u te dvije države zabranjeno je da pucaju na životinje iz automobila u pokretu.

Ne zna se kako je zakonodavac u Floridi došao do formulacije sljedećeg propisa koji glasi: Ako je slon privezan za parking-sat, njegov vlasnik dužan je da “uplati parking” za njega. U mjestu Sarasota, takođe u Floridi, kazna za udaranje pješaka automobilom iznosi 78 dolara.

U gradu Marieta, u Džordžiji, nije dozvoljeno pljuvati iz automobila ili autobusa, ali jeste iz kamiona, dok će vas u Masačusetsu kazniti ako na zadnjem sjedištu vozite gorilu. Kada smo već kod životinja, u Nevadi je zabranjeno jahati kamilu po autoputu.
Ne znamo da li policija zaista zaustavlja i kažnjava vozače koji u Denveru, u Koloradu, nedjeljom voze crne automobile, ali takav propis još uvijek je na snazi. Iako vozeći bicikl nije lako postići da jurite 65 milja na sat, u Konektikatu će biciklista biti kažnjen zbog prebrze vožnje ako prekorači ovu brzinu.
U Montani, koja je poznata po stočarstvu, zabranjeno je ostaviti ovcu bez nadzora u kabini kamiona.
Ako je suditi prema zastarjelim saobraćajnim propisima, prava žena vozača i dalje su ugrožena u nekim dijelovima SAD. U Nju Orleansu i u Memfisu postoji propis koji u slučaju da žena upravlja automobilom nalaže da ispred nje ide muškarac sa istaknutom crvenom zastavom u znak upozorenja.

S druge strane, zakon je zaštitio one koji dijele pravdu u saobraćaju, pa je tako u Nju Džersiju zabranjeno mrštiti se na policajca ako zaustavi vaš automobil.

Izvor: 6yka.com

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content