Najpovoljnije rute za odlazak na Jadransko more

Svakodnevno u Informativnom centru BIHAMK-a odgovaraju na upite vozača kako na najbolji i najbrži način doći do Jadranske obale.

Foto: Pixabay – stevepb

Po tradiciji, najfrekventniji granični prelaz u ljetnjim mjesecima je Doljani/Metković. Kako biste izbjegli višesatna čekanja na ovom prelazu iz BIHAMK-a podsjećaju da vaše putovanje možete učiniti ugodnijim tako što ćete izabrati druge itinerere.

Ukoliko putujete u Makarsku ili sjevernije predlažemo da se sa magistralnog puta M-17 isključite u Jablanici i da preko Blidinja i Posušja dođete do graničnog prelaza Osoje/Vinjani Gornji. Kada preko tog graničnog prelaza uđete u Hrvatsku možete se tunelom Sveti Ilija spustiti do Baškog Polja. Već nekoliko godina se ne naplaćuje prolazak ovim tunelom. Ukoliko putujete ka sjevernom dijelu Dalmacije možete se na naplatnom mjestu Zagvozd uključiti na autocestu ka Splitu i dalje.

Ukoliko su na graničnom prelazu Osoje također gužve (posebno vikendom), možete koristiti granični prelaz Gorica/Vinjani Donji.

Također, prema Splitu možete i preko srednje Bosne (via Vitez, Bugojno, Livno, granični prelaz Kamensko…).

Ukoliko putujete na dio Makarske rivijere od Gradca do Makarske, predlažemo Vam da koristite granične prelaze: Gabela PoljeBijačaZvirići ili Crveni Grm.

Podsjećamo, na granični prelaz Gabela Polje dođete ako na par kilometara prije GP Doljani skrenete desno, a cesta duga nešto više od 5 km vodi Vas do ovog graničnog prelaza.

Na granični prelaz Bijača najlakše možete doći ako se sa magistralnog puta M-17 isključite u Čapljini, uđete u grad i na drugom kružnom toku odvojite se ka GP Bijača (označeno putokazom). Nakon nekoliko kilometara vidjet ćete odvajanje desno na A-1. Tu se uključujete na autocestu koja Vas vodi do graničnog prelaza Bijača (cestarina za taj dio A-1 iznosi 1,20 KM). 

Istu cestu koristite i ako želite na granični prelaz Zvirići, s tim što na autocesti prije samog graničnog prelaza Bijača imate odvajanje za Zviriće (sve je označeno putokazima i lako je se snaći).

Za putovanje na Dubrovačku rivijeru možete koristiti granične prelaze Trebimlja/Čepikuće ili Ivanica/Donji Brgat.

Za one koji ne znaju, do graničnog prelaza Trebimlja/Čepikuće se dolazi preko Stoca, Ljubinja i Ravnog.

Stolac-Neum 36 km

Najveći broj vozača se raspituje za magistralni put Stolac-Neum. U toku su završni radovi na ovom putnom pravcu, a potpuni završetak radova i puštanje ovog putnog pravca u punom profilu planiran je do kraja ovog mjeseca.

PUTOVANJE U CRNU GORU

U zadnjih nekoliko godina znatno je povećan broj građana koji godišnji odmor provodi u Crnoj Gori. Najkraći put iz Sarajeva za Podgoricu je preko graničnog prelaza Hum/Šćepan Polje. Oni koji su već koristili ovaj putni pravac znaju da je zadnjih 14 kilometara prije granice u lošem stanju i da je zbog pokrenutog klizišta na tom dijelu puta dozvoljen saobraćaj samo putničkim vozilima.

Mi preporučujemo korištenje graničnih prelaza: Deleuša, Klobuk ili Zupci.

Napominjemo da je do kraja septembra privremeno otvoren i granični prelaz Krstac (Gacko-Nikšić).

Ukoliko putujete u Albaniju preko ovih graničnih prelaza dođete do Podgorice, zatim preko mjesta Tuzi dođete do Skadra, a onda put nastavljate prema Draču i ostalim turističkim mjestima u Albaniji.

Bitno je napomenuti da su u svim ovim zemljama ukinute sve epidemijske mjere zbog COVID-19.

U Crnu Goru i Srbiju državljani Bosne i Hercegovine i dalje mogu putovati sa ličnom kartom, dok je u ovim zemljama za djecu obavezno posjedovanje pasoša.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content