Najromantičnija priča utkana u tkivo Sarajeva: Srca u zgradama Marijin-Dvora

Možda jedna od najljepših sarajevskih ljubavnih priča vezana je za prvu gradsku ciglanu i utkana u urbano tkivo glavnog grada.

Slika može sadržavati: 1 osoba

Austrijski poduzetnik i vrsni industrijalac August Braun je ličnost koja je odigrala važnu ulogu za urbanizaciju Sarajeva čijom je ciglom izgrađen veliki broj objekata. Braun je rođen sredinom 19. stoljeća u austrijskoj pokrajini Tirol, a u Sarajevo je došao živjeti 1879. godine sa suprugom Marijom gdje je otvorio prvu ciglanu na Ciglanama, a proizvodio je građevinsku stolariju, podove, opeku, gleđosane kanalizacione cijevi sa fazonskim komadima… Za svoje građevinske proizvode dobio je nagradu na izložbi u Budimpešti 1896. godine. Naselje Ciglane, iako prvotno nazvano Đuro Đaković, u narodu zauvijek su ostale podsjetnik na lokalitet nekadašnje fabrike na kojem su izgrađene.

Uz cijelu priču o uspjehu ciglane veže se jedna vrlo romantična priča. Naime, Braun u svoje cigle utiskivao vlastite inicijale A. B, a kada se zaljubio u Mariju, u cigle je počeo utiskivati i srce. I baš tim ciglama sagradio je svojoj Mariji jednu od najvećih i najljepših zgrada u Sarajevu kojoj je dao ime Marijin dvor, po kome i danas taj dio grada nosi njeno ime: Marijin Dvor.

Ova zgrada danas je nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine, a projektirao je češki arhitekta Karlo Paržik. Zgrada se sastoji od dva dijela: Marijin dvora i August dvora, a i građena je u dva navrata:1885. i 1895. godine, a dio Augustovog dvora tek je djelimično završen. Nakon što je izgradio prvi blok zgrada prema Titovoj ulici, Braun se ambiciozno prihvatio zadatka izrade Regulacionog plana čitavog područja 1895. godine, nakon čega gradi većinu objekata u Ulici kralja Tvrtka.


Ako želite otkriti više o ljubavnoj priči utkanoj u urbano tkivo našeg glavnog grada, posjetite multimedijalnu putujuću izložbu „Industrijalizacija u toku“ na platou Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, gdje će se zadržati do 6. septembra 2020.godine. Izložba je kreirana uz podršku Evropske unije u Bosni i Hercegovini, te organizovana uz poštivanje svih mjera opreza protiv širenja COVID-19.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content