Najstarija egipatska piramida ponovo otvorena za javnost

Najstarija egipatska piramida službeno je otvorena nakon višegodišnjih restauracijskih radova.

Foto: Pixabay-NadineDoerle

Stepenasta Džozerova piramida u Sakari sagrađena je prije oko 4.700 godina. Sagrađena je za vrijeme Treće dinastije faraona, piše BBC.

Ova piramida je također najstariji kameni spomenik u historiji.

Radovi na njenoj obnovi počeli su prije gotovo 15 godina, ali su prekidani tokom godina zbog nemira i ustanka koji je uslijedio protiv bivšeg predsjednika Hosnije Mubaraka. Restauracija je koštala 6,66 miliona američkih dolara.

Dizajn ove piramide odredio je stil gradnje ostalih velikih piramida u Gizi.

“Smatram da ono na čemu se radi po pitanju historijskog naslijeđa i kulture je nacionalni projekat. Ovaj projekat jedna je po važnosti drugim, kao što je projekat Nove administrativne prijestolnice (Wedian) i drugih novih gradova, uključujući i projekte izgradnje cesta”, izjavio je premijer Egipta Moustafa Madbouly na ceremoniji otvaranja.

Stepenasta piramida je grobnica faraona Džozera u nekropoli Sakari, sjeverozapadno od Memfisa. Izgradio ju je Imhotep, kraljev vezir i svećenik, te prvi poznati arhitekt i umjetnik u historiji.

Ova egipatska piramida se sastoji od šest mastaba različite veličine sagrađenih jedna na drugoj što ukazuje da su bile očite revizije originalnog projekta. Nekad je stajala na visini od 62 metra i bila prekrivena poliranim bijelim vapnencem.

Piramida nalikuje stubištu, jer se po egipatskoj religiji faraonova duša trebala popeti na nebo kako bi se sjedinila s bogom Raom.

Pogrebna je odaja načinjena od granita. Tijelo je ukradeno, a grobnica je opljačkana. Glavni istraživač ove piramide bio je Jean-Phillipe Lauer, prenosi Fena.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content