Najtraženiji poslovi u vezi sa putovanjima

Zamislite da možete putovati svijetom, i još vam za to neko plaća! Poslovi od 8 do 5 mnogima nisu više tako primamljivi. Zašto sjediti u zatvorenim kancelarijama, kada možete spojiti ugodno s korisnim, pa uz posao usput i putovati. Nakon zatvaranja i ograničenja putovanja zbog pandemije koronavirusa, nije potpuno iznenađujuće da se interes za poslove usmjerene na putovanja u 2021. godini povećao za 140 posto. 

Ilustracija: Depositphotos

Lista traženih poslova 

Sada više nego ikad, moguće je živjeti putujući svijetom. Stručnjaci stranice Money.co.uk odlučili su saznati koji su poslovi vezani za putovanja najtraženiji, pa su sastavili listu kojom su otkrili koje profesije i ‘poslovi’ imaju najveću globalnu prosječnu pretragu.

Možda zvuči iznenađujuće, ali posao vozača kamiona izuzetno je tražen, a razlog leži u činjenici da je ovaj posao jako dobro plaćen u Evropi i SAD-u. Zainteresiranost je velika i za karijeru pilota, a kako i ne bi:  imate kancelariju iznad oblaka, primamljivu platu i posjećujete dijelove svijeta koje nikada ranije niste istražili. 

Ilustracija: Pixabay

Ako ste medicinska sestra, također možete putovati u okviru svog posla, jer su tražene i registrirane medicinske sestre koje rade kratkoročno u bolnicama, klinikama i drugim zdravstvenim ustanovama širom svijeta, gdje odlično zarađuju. 

Slijedi posao prevodioca. Prevođenje je industrija vrijedna više milijardi dolara i vjerojatno će otvoriti brojne mogućnosti putovanja. 

Posao putnog agenta jasno je, vezan je isključivo za putovanja i također je jako tražen. Naravno, i primamljiv je zbog toga što putni agenti često mogu otići na povoljnija putovanja u luksuzna odmarališta sponzorirana od hotelskih kompanija kako bi se upoznali s onim što prodaju klijentima.

Najtraženiji poslovi

 1. Vozač kamiona
 2. Pilot
 3. Medicinska sestra 
 4. Prevodilac
 5. Putnički agent
 6. Stjuardesa
 7. Tumač
 8. Profesori engleskog
 9. Dadilja u inozemstvu
 10. Travel bloggeri
 1. Turistički vodič
 2. Stjuardesa na jahti
 3. Putopisac
 4. Planer putovanja
 5. Putni fotograf
 6. Pozorišni radnik
 7. Putni marketing
 8. Instruktor skijanja
 9. Instruktor ronjenja
 10. Radnici na kruzeru

Dobar izbor zanimanja

Ukoliko volite putovati, upoznavati nove zemlje i njihov način života, a bavite se nekim od ovih zanimanja, onda smo vam već dali ideju kako poći na put oko svijeta. 

Za sve one kojima su putovanja i sinonim za dobar provod, odlično će vam zvučati posao “roadies”koji prate bendove na turnejama i vode show iza scene. Među popularnim poslovima su  kupci i preprodavači autohtonih umjetnina, arheolozi, volonteri, animatori i konobari. Posao konobara, i općenito radnika u uslužnoj djelatnosti je zbog nedostatka radne snage naročito bio tražen u susjednoj Hrvatskoj, zbog čega su mnogi iz BiH ljeto proveli na Jadranu radeći i uživajući. 

Ilustracija: Depositphotos

Relativno nov, ali vrlo popularan je posao digitalnog nomada čiji ured može biti aerodrom, kafić, kolodvor ili gradski park. Ako je vaš posao iz snova digitalni marketing, dizajn, marketing na društvenim mrežama, SEO, programiranje ili content marketing, onda je ovaj posao prilika za vas – da putujete i radite što volite. Interesantna je činjenica i da je Bosna i Hercegovina jedna od najboljih zemalja na svijetu za digitalne nomade zbog povoljnih cijena hrane, smještaja i solidnog interneta.

Edukacija

Ilustracija: Depositphotos

Ukoliko se bojite da niste stručni za neke od ovih zanimanja, dobra vijest je da postoje kursevi, edukacije i programi osposobljavanja za različite poslove poput animatora, instruktora rekreativnog skijanja ili općenito rekreativnih sportova, domaćine u turizmu itd.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content