Najuspješnije priče u 2023. godini

Prethodnih godina, pa i ove, sumorne i loše vijesti u žestokoj su borbi da nadvladaju i potisnu one lijepe i pozitivne priče koje su nas usrećivale u svakodnevnom životu i činile ponosnim što smo Bosanci i Hercegovci. Naša je misija da ih učinimo vidljivijim i da ne padnu u zaborav, stoga podsjećamo na najveće uspjehe naših ambasadora u svijetu koji zaslužuju posebno mjesto u našem kolektivnom ponosu.

Foto: Pixabay

Lana Pudar

Juniorska prvakinja svijeta i Evrope

Najbolja bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar osvojila je zlatnu medalju u disciplini 200 metara delfin na Svjetskom juniorskom prvenstvu u Izraelu, kao i zlatnu medalju u disciplini 100 metara delfin na juniorskom Evropskom prvenstvu u Beogradu. Također, na utrci u je sa svojih 17 godina isplivala A olimpijsku normu u disciplini 200 metara delfin ispunivši tako normu za Olimpijske igre u Parizu koje će se održati 2024. godine.

Reprezentacija BiH

Šampioni Evrope u sjedećoj odbojci

Reprezentacija Bosne i Hercegovine u sjedećoj odbojci 11. put postala je šampion Evrope. Osvajanjem EP-a naši reprezentativci izborili su direktan plasman na Paraolimpijske igre u Parizu koje će se održati naredne godine. Jedanaesta je to titula prvaka Starog kontinenta za našu reprezentaciju, čiju su titulu naši odbojkaši uspjeli odbraniti i prije dvije godine. Pored zlatnih, naš tim je osvojio jednu srebrenu i dvije bronzane medalje.

Lejla Njemčević

Svjetski kup u brdskom biciklizmu

Najbolja bh. biciklistkinja i prva biciklistkinja svijeta u maraton-disciplini Lejla Njemčević osvojila je Svjetsku seriju koja se sastojala od četiri utrke svjetskog kupa. Njemčević je tokom čitave sezone ostvarivala izvrsne rezultate na najvećim svjetskim biciklističkim takmičenjima. Na Svjetskom kupu u Češkoj Republici osvojila je prvo mjesto, zatim drugo mjesto u Italiji i Francuskoj dok je na utrci u Snowshoe kroz cilj prošla kao četvrta. Na Svjetskom prvenstvu u Škotskoj također je osvojila četvrto mjesto. 

Elvedina Muzaferija

Prva medalja za bh. skijanje

Najbolja bh. skijašica Elvedina Muzaferija ostvarila je veliki uspjeh osvojivši srebrnu medalju na utrci spusta u okviru Europa kupa u februaru ove godine, što je prva medalja u historiji naše zemlje u skijanju. Utrku u švicarskoj Crans-Montani Muzaferija je završila s vremenom 1:11,88, a za zlatom i pobjednicom Nadine Fest iz Austrije je na kraju zaostala samo dvije stotinke.

Tomislav Cvitanušić

Na vrhu svijeta

Bosanskohercegovački alpinista, Ironman, triatlonac Tomislav Cvitanušić uspio je popeti najviši vrh svijeta na planini Mount Everest. Cvitanušić se na vrh svijeta na 8.848 metara nadmorske visine popeo u srijedu, 17. maja 2023. godine, u 8:21 sati, a spuštanje do baznog kampa je trajalo puna dva dana. Njegov pohod je ekraniziran i premijerno prikazan na 8. AJB DOC Film Festivalu.

Naida Avdić

Druga žena iz BiH na himalajskom vrhu

Bosanskohercegovačka alpinistkinja Naida Avdić popela se na himalajski vrh Ama Dablam postavši tako druga žena iz naše zemlje koja se popela na jednu od najimpresivnijih i najljepših planina na svijetu, koja pripada planinskom vijencu Himalaja. Naida je predvodila svoj tim u kojem je bila jedina žena, uspješno savladavši penjanje po stijenama, snijegu i ledu, kao i dugi pristup do baznog kampa.

Snaga domovine

Svjetski prvaci u planinarenju

Ekipa Snaga domovine koja je okupila planinare iz cijele države predstavljala je Bosnu i Hercegovinu na 20. svjetskom prvenstvu planinara u austrijskom gradu Abtenau gdje su osvojili prvo mjesto. Ove godine prijavljeno je 180 učesnika koji su u tri takmičarska dana trebali savladavati planinske staze koje su rangirane po težini, dok je posljednji dan takmičenja bio rezervisan za planinarski maraton. 

Divanhana

Najbolji umjetnici BiH

Popularni bend Divanhana dobio je u Turskoj vrijedno priznanje u kategoriji “Najbolji umjetnici BiH” u okviru manifestacije The Best of Rumeli. Priznanja se dodjeljuju u 17 različitih kategorija u oblasti nauke, umjetnosti, novinarstva i društvenog aktivizma. Šesto po redu izdanje The Best of Rumeli inicira i organizira RUBAFED, organizacija osnovana s ciljem uspostavljanja i održavanja prijateljskih i partnerskih odnosa s državama Balkana.

Emina Dervišević

Evropska nagrada u medicini

Emina Dervišević iz Maglaja ove godine prvi put u historiji Bosni i Hercegovini je donijela Evropsku nagradu u medicini. Nagradu je zaslužila zahvaljujući kontinuiranom radu i trudu kojeg ulaže u forenzičku medicinu, zbog čega joj je dodjeljena Evropska statua za izvrsnost. Dobitnica je i prve međunarodne nagrade koju dodjeljuje Međunarodni istraživački i razvojni centar za publikacije, za rad koji je bio najbolji među 500 aplikanata iz cijelog svijeta.

Belmin Okanović

Prvo Mjesto na Miquel Llobet Takmičenju u Barceloni

Gitarista Belmin Okanović osvojio je prvo mjesto na prestižnom Miquel Llobet takmičenju u Barceloni, nadmašujući konkurenciju iz sedam zemalja. Svirao je sam u prve dvije runde, a u finalu je impresionirao s gudačkim kvartetom. Nagrada? Koncerti u Buenos Airesu, Santiago de Chileu, Madridu, Barceloni i Gironi.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content