Najuspješnije žene iz cijelog svijeta dolaze na Festival savremene žene u Tuzli

Ovogodišnji Festival savremene žene bit će održan od 11. do 14. aprila.

Sve je spremno za drugi Festival savramene žene koji je jedinstven događaj u BiH i zemljama regije, a koji će narednih dana okupiti uspješne poduzetnice, društvene radnice, političarke, znanstvenice i umjetnice iz cijelog svijeta. Više od stotinu zvanica iz 17 zemalja svijeta u četiri dana, koliko traje festival, prenijet će svoja iskustva o tome kako su, u svijetu koji nije baš uvijek naklonjen ženama, postale najznačajniji lideri.

– Njihove priče trebaju posebno inspirisati mlade generacije u BiH, jer kada ljudi čuju priču jedne Bisile Bokoko koja je uvela ZARA-u na američko tržište, možda shvatimo da sa svim životnim faktorima koji su nju tada okruživali, možemo uspjeti i mi u svojim snovima ili ciljevima – kaže Azra Delmanović iz organizacijskog odbora Festivala savremene žene.

U okviru Festivala savremene žene ovih dana u Tuzli se provodi akcija “Izbori se za ravnopravnost”. Azra Delmanović ističe da se ideja za ovu kampanju pokušava realizirati još od prošle godine kada se uvidjelo koliku podršku svaka žena u BiH treba.

– Cilj kampanje je prikupiti stotinu hiljada potpisa u cijeloj BiH za podršku za ravnopravnost spolova. U suštini, stotinu hiljada potpisa će biti snaga kojom ćemo skrenuti pažnju donosiocima odluka, koji moraju shvatiti kolika je važnost ravnopravnosti ako mislimo graditi zdravo društvo u BiH – istaknula je Delimanović.

Zanimljivo je, kažu organizatori kampanje, da Zakon o ravnopravnosti spolova u BiH, koji je sada aktuelan u BiH, potpuno omogućava jednakost žena.

– To jako lijepo zvuči ili izgleda na papiru. Nažalost, u praksi nije tako. Zato mi želimo kampanjom i svim inspirativnim pričama žena iz cijeloga svijeta da pokažemo da žene zaslužuju jednake mogućnosti kao i muškarci u BiH – navodi Delimanović.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content