Najuzbudljivije biciklističke staze u Bosni i Hercegovini

BiH Bucket List Challenge

Izazov #37Pedalaj kroz BiH

U Bosni i Hercegovini postoje mnoge biciklističke staze zbog čijeg geografskog položaja i konfiguracije terena pogoduju biciklistima za uživanje i istinski doživljaj prirodnih ljepota naše zemlje.

biciklističke staze
Biciklistička staza Vranica; Foto: Namik Mešak

Donosimo samo nekoliko najpopularnijih ruta za ljubitelje dvotočkaša:

Nacionalni park Una

U NP Una i njegovim kontakt zonama postoji određeni broj staza koje su pored za pješačenje, namjenjene i ljubiteljima brdskog biciklizma. Sve više je ljubitelja ovog sporta koji uživaju u vožnji označenim stazama kao i postojećim šumskim i asfaltnim putevima koji povezuju ulaze u posjetilačke zone sa najatraktivnijim lokalitetima. Većina staza i šumskih puteva je prilagođena svim biciklistima.

NJEGOVO VELIČANSTVO, NACIONALNI PARK UNA

KONTAKT
tel: +387 37 221 528
e-mail: info@nationalpark-una.ba
adresa: Bosanska 17d, 77 000 Bihać

Hercegovina

Foto: Herzegovina Bike

Turistička ponuda Hercegovine našla se na najvećoj evropskoj platformi za aktivni turizam Outdoor Active zahvaljujući grupi entuzijasta Udruženja Herzegovina Bike. Ako ste ljubitelji ovog popularnog dvotočkaša, Hercegovina će vas očarati. Pedalajte starom Ćirinom stazom od Mostara do Čapljine, duž rijeke Neretve, do neotkrivenih hercegovačkih bisera ili impresivnih planina poput Čabulje i Vrana ili krenite s planine Ruište prema Konjicu i Boračkom jezeru. Na Ruištu također možete iznajmiti mountain bike za samostalne vožnje.   

www.starimost-travel.com    www.herzegovinabike.com

10 VRHUNSKIH AVANTURA U HERCEGOVINI

Trnovo

biciklističke staze

Za ljubitelje brdskog biciklizma Bjelašnica je neizostavna tačka jer na njoj osjete iskonski doživljaj planine. Staze su uglavnom asfaltirane, s rijetkim dionicama makadamskog puta. Kojom god stazom da krenete, da li preko Dejčića prema Trnovu, ili spust do Šabića, bilo da se odluče krenuti prema kanjonu Rakitnice ili dolinom Tušilskog potoka do Sinanovića, ili čak do Visočice prema Neretvi, iskustvo vožnje biciklom ovim predjelima pamtit će cijeli život.

TOP 10 RAZLOGA ZAŠTO POSJETITI OKOLINU TRNOVA

Park prirode Tajan

biciklističke staze
Foto: Park prirode Tajan

Više stotina kilometara šumskih puteva i staza preko planinskih prevoja i pored planinskih rječica u Parku prirode Tajan kod Zavidovića nudi mnogo mogućnosti za izbor biciklističkih tura.Ukoliko nemate svoje, u Parku nude uslugu iznajmljivanja profesionalnih brdskih bicikala i ostale opreme, po veoma povoljnim cijenama, a koje možete voziti po šest atraktivnih staza.

  • Iznajmljivanje bicikla do 3 sata – 5 KM
  • Iznajmljivanje bicikla do 6 sati – 10 KM
  • Iznajmljivanje cjelodnevno – 15 KM

Svake godine sredinom mjeseca maja na prostorima Tajana se održava MTB XC trka. Prva brdskobiciklistička trka u historiji BiH biciklizma je održana upravo u Zavidovićima i tradicija se nastavlja svake godine.

PARK PRIRODE TAJAN

Vranica

Biciklistička staza na Vranici; Foto: Namik Mešak

Sam geografski položaj i konfiguracija terena Fojnice i njene okoline su više nego odličan preduslov za rekreativni brdski biciklizam. Planina Vranica je područje koje svaki biciklista svakako mora posjetiti. Jedna od najinteresantnijih tura pomenute ljepotice je staza Vrtača-Sikira-izvor Vrbasa-Brusnica.

Ova staza posebna je zbog toga što se prolazi i pored izvora rijeke Vrbas koji nastaje od dva vrela na planini Zec, koja je ogranak Vranice, i nalazi se na 1.715 metara nadmorske visine. Na Vranici inače ima dosta izvora od kojih je među interesantnijim upravo Sikirski potok kraj kojeg prolazi ova staza, a postoji još dosta slapova, pećina i jama…

UZBUDLJIVA AVANTURA: BICIKLOM PREKO VRANICE PORED IZVORA RIJEKE VRBAS

Pored svoje neupitne ljepote, Vranica ima i drugo divlje i opasno lice pa vam stoga preporučujemo da prije polaska kontaktirate domaćine i vodiče brdsko-biciklističkog kluba “Triton” Fojnica.

KONTAKT:

+387(0)61/255-697

Banja Luka 

Foto: TZ RS

Banja Luka i Kozara imaju savršene  biciklističke staze. Vrbas Adventure resort u blizini Banje Luke vam pruža pravi biciklistički izazov sa tri različite rute ukupne dužine 102 km.

Za ljubitelje brdskog biciklizma se preporučuju biciklističke staze na Kozari koje su karakteristične po raznolikosti biljnog i životinjskog svijeta, zatim po bogatim šumskim kompleksima, obroncima, vidikovcima i potocima koji će vašu vožnju učiniti još atraktivnijom.

Trebinje

Posebno iskustvo su i biciklističke staze na području Trebinja. Sunce, masivne stijene i prekrasan pejzaž čine ovu pustolovinu sasvim neobičnom. Odlučite se na biciklističku stazu oko Trebinja kroz stare austrougarske puteve i posjetite stare gradove Strač, Golo brdo i Petrinu.

Mrkonjić Grad

U posljednje vrijeme veoma popularna destinacija za brdski biciklizam je Pecka koja se nalazi u blizini Mrkonjić Grada. Ističe se po dobro obilježenim stazama od preko 200 km, rutama od jednostavne do srednje težine i velikom broju atrakcija koje se nalaze u blizini.


BiH Bucket List Challenge

Izazov #37 – Pedalaj kroz BiH

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi posjetili neku lokaciju biciklom.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

              

Medijski pokrovitelji: 

          

    

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content