Najuzbudljivije rijeke u Bosni i Hercegovini za rafting

  Najuzbudljivije rijeke u Bosni i Hercegovini za rafting

  BiH Bucket List Challenge – Izazov #32

  Bosna i Hercegovina na svakoj strani ima po rijeku ljepoticu da se hvalimo, ponosimo i rashladimo. Od Une, Neretve, Vrbasa, Tare, ne zna se koja je ljepša ali i uzbudljivija. Na njima možete doživjeti i nezaboravne avanture poput raftinga.

  Rafting na Uni u Bosni i Hercegovini
  Rafting na Uni

  Rafting je prvenstveno vid sportske rekreacije, avantura i pravi turistički užitak. Pogodan je za svakoga i nije potrebno prethodno znanje iz veslanja, ali obavezno uz pratnju licenciranog upravljača čamcem.

  Ako do sada niste bili – ne znamo šta čekate!

  Neretva 

  Rafting na Neretvi najbliskiji je susret sa njezinom raskošnom ljepotom. Na putu dugom dvadesetak kilometara, spuštajući se kroz kanjon Neretve, od Glavatičeva do sela Džajići, vidjet ćete i doživjeti neponovljive prizore netaknutog sklada veličanstvene prirode. Plahi brzaci i vodopadi, smaragdno korito kanjona, gdje se plavetnilo neba naslanja na bjelinu pomno isklesanog stijenja dlijetom vremena, zasjenci i uvale, osunčane plaže i prikrajci, riba i ptica, zov i pjesma, bit će razlogom vašeg ushićenja i posvemašnje radosti u susretu s neviđenim i još nedoživljenim.

  U lijepom i ugodnom ambijentu, na terasi uz samu rijeku, bit ćete ugošćeni ljubaznošću i toplim gostoprimstvom vaših domaćina, raznovrsnom i ukusnom tradicionalnom kuhinjom, ali i dobrom zabavom. Poželite li ostati duže, na raspolaganju su vam prostrani i udobno opremljeni šatori sa prekrasnim pogledom na rijeku i kompletnom pratećom uslugom.

  Rafting na Neretvi – Džajića buk

  Kontakt: Kasim Džajić

  Telefon: +387(0)61/577-000; +387(0)61/482-400

  Tel/Fax: 036/724-162

  E-mail: dzajick@bih.net.ba

  Web: neretvarafting.ba

  Una
  Foto: TZ Bihać

  Ko god dođe u Nacionalni park Una poželjet će da se spusti u gumenom čamcu niz Unu.

  Sezona raftinga na Uni traje od marta do oktobra. Najatraktivnija dionica – od Štrbačkog buka do naselja Lohovo, cijelom dužinom od 15 km proteže se kroz Nacionalni park “Una”. Prvi dio trase je dug, silovit, nepredvidiv s mnogo manjih i većih slapova, brzaka i virova. Vožnja traje otprilike tri do četiri sata, dok se temperatura vode u proljeće i ljeto kreće od 13 do 17°C.

  Rafting Una, Štrbački buk u Bosni i Hercegovini
  Štrbački buk; Foto: Marin Mamuza
  Una-Aqua centar organizira rafting na četiri različite ture:

  Tura kroz Nacionalni park Una

  Ova etapa se ubraja među kraljevske etape rijeke Une. Sam start etape predstavlja i najzahtjevniji dio, a počinje ispod 23,5 metarskog Štrbačkog buka. Kroz etapu imate priliku da vidite i obiđete prirodne pećine, izvore pitke vode čija temperatura iznosi svega 7°c . Pored prirodnih ljepota imat ćete priliku da uživate u mnogobrojnim skokovima sa stijena i mostova. Dužina etape iznosi 16 km i traje oko 3 sata.

  Rajska ruta

  Druga etapa iz ponude predstavlja idealnu etapu za odmor, kupanje i druženje. Una je u ovom dijelu puno toplija i samim tim i pogodnija za kupanje. Dužina etape iznosi 14 km oko 2.5 sata. Duž cijele etape veslate po brzacima i slapovima koji su idealni za avanturističko plivanje, stajemo na skakonice i uživamo u pješčanim plažama. Etapu toplo preporučjemo obiteljima kao i skupinama željni pravog odmora i kupanja.

  Duga rajska ruta

  Najduža od svih navedenih etapa, dužine od 24 km i traje oko 5 sati. Ova etapa obuhvata sve navedeno iz prethodne etape i preporučuje se kao cjelodnevni rafting doživljaj. Plovite kroz poznati grmuški kanjon, koji je jedan od pravih krajiških bisera.

  Kanu safari ruta

  Ploveći gumenim kanuima sa porodicom ili prijateljima, veslate uz samu površinu rijeke i dobijate osjećaj posebne privilegije koja je inače rezervirana samo za kajakaše. Ovo je prilika da rijeku Unu istražite na malo drugačiji način.

  Kontakt: Una-Aqua Centar

  Telefon: +38763141414; +38761604313

  E-mail: info@una-aqua.com

  Web: una-aqua.com

  Vrbas

  Rafting na Vrbasu u Bosni i Hercegovini

  Vrbas je brza planinska rijeka sa nekoliko pjenušavih i divljih sekcija i brzih padova i spada u nekoliko najatraktivnijih rijeka stepena težine 3-4 u Evropi. Vrbas usijeca dva kanjona – kanjon Tijesno (5km) i kanjon Podmilačje (8km). Dužina koja se koristi za vodene avanturističke sportove iznosi 31 km (od brane Bočac do centra Banjaluke).

  Međunarodna klasifikacija težine vodotoka je stepen 3-4, a na nekim rutama 1-2, što daje mogućnosti kako za divlju avanturu i navalu adrenalina tako i za mirnije porodično uživanje u svim aktivnostima. Temperatura vode ljeti je iznad 17°C a vazduha iznad 30° C, što omogućava ugodno plivanje i boravak na vodi.

  Da li znate za neki sličan centar gdje je moguć noćni rafting, cayaking ili canoeing? Osvijetljenu rutu i kanjon rijeke? Da, Vrbas Adventure Resort ima takvu infrastrukturu koja vam da uživate u noćnom spuštanju niz brzake i bukove, kao i dokazan kvalitet organizacije i uslova koje posjeduje kroz povjeravanja organizovanja državnih, balkanskih, evropskih i svjetskih prvenstava i kupova u kajak-kanu i rafting sportu. Vrbas Adventure Resort je domaćin Svjetskog prvenstva u raftingu 2009. Vrbas je jedna od samo nekoliko rijeka u svijetu koje zadovoljavaju uslove za sve discipline u ovom sportu. Sve ovo je više nego dovoljno razloga da uživate u smaragdnoj i kristalno čistoj vodi.

  Turistički rafting na Vrbasu moguć je tokom cijele godine, ali najbolje vrijeme je proljeće i ljeto.

  Učesnicima nije potrebno nikakvo veslačko iskustvo ili vještina. Za samo nekoliko minuta će, pod vodstvom iskusnih skipera, postati dio uigranog veslačkog tima koji juri kroz pjenušave bukove i kaskade. Avantura za pamćenje završava se tradicionalnim kupanjem u Vrbasu i ručkom.

  Turistička ponuda raftinga na Vrbasu uključuje:

  -Osvježenje i predjelo
  -Prevoz do rafting startnog mjesta
  -Rafting čamci (za 6, 8 i 10 osoba) sa veslima
  -Rafting neoprenska odijela i čizme, zaštitna oprema, prsluci, kacige
  -Certificirani skiperi i vodiči
  -Ručak.

  Kontakt: Rafting klub Buk
  Jesenjinova 1
  Tel: +387(0) 51 203 400
  + 387(0)65 992 160
  Email: jedidejo@yahoo.com
  Web: Facebook
  Regata na Vrbasu; Foto: Samed Žužić
  Tara

  Suza Evrope, kako još nazivaju rijeku Taru, izvire u planinskom masivu na sjeveru Crne Gore i teče dužinom od 156 km.

  Tara se ubraja u vrhunske svjetske rafting rijeke. Kao dio NP ”Durmitor” uvrštena je na spisak svjetske kulturne i prirodne baštine još 1980. godine. Od maja do oktobra traju rafting avanture i ovisno o vašim željama mogu biti jednodnevne, dvodnevne ili višednevne u dužini od 15 do 85 kilometara.

  Rafting na Tari; Foto: TZ RS

  Niz rijeku Taru se svake godine spusti na desetine hiljada turista iz cijelog svijeta. Prava je šteta ne iskoristiti geografsku blizinu i ne posjetiti jedan od najljepših predjela na Balkanu.

  Samo trajanje raftinga je oko 3-4 sata. Dužina tj. trajanje raftinga umnogome zavisi od količine vode odnosno od brzine rijeke Tare. Ona je planinska rijeka i kao takva zavisi od svojih pritoka, količine padavina i topljenja snijega. Generalno pravilo je da je rafting najuzbudljiviji i najbrži u proljetnim mjesecima. Za ovih 3-4 sata ćete imati priliku osjetiti adrenalin najvećih bukova, vodopada, brzaka.. Pejzaž samog kanjona, priroda koja Vas okružuje i rijeka Tara će Vas garantovano ostaviti bez daha.

  OVDJE možete pogledati aranžmane koje uključuju rafting na Tari.

  Rafting na Tari u Bosni i Hercegovini

  Najbliži put do Tare je iz Sarajeva do Foče 70km, pa potom 8km od Foče putem za Nikšić i Podgoricu. Rafting centar RT nalazi se na putu od Foče za Šćepan Polje (granični prelaz sa CG).

  Nalazi se na rijeci Drini, a na kilometar od rijeke Tare koja završava svoj tok i zajedno sa rijekom Pivom čini moćnu Drinu. Prostire se na preko 12.000 m2, okružen zelenilom i netaknutom prirodom.

  Od ove godine u ponudi rafting centra je i veliki bazen sa jacuzzi kadom na otvorenom, a tu je i velika krovna terasa za koktele, ručkove, proslave, prezentacije… Ljubitelji kampovanja tu mogu i spavati u svojim kamp prikolicama i kućicama.

  Kapacitet rafting centra je preko 220 ležajeva, raspoređenih u bungalovima i sobama, od kojih su gotovo svi sa sopstvenim kupatilom i grijanjem. Bungalovi i sobe su po strukturi dvokrevetni, trokrevetni, četverokrevetni, petokrevetni i šestokrevetni.

  Kontakt: Rafting Centar RT

  Hum bb, Foča, Bosna i Hercegovina

  Telefon: +381 65 800 50 10 (Whatsapp/ Viber);+387 65 004 693

  E-mail: rezervacije@rafting-tarom.com

  Web: www.rafting-tarom.com

  ____________________________________________________

  Potrebna oprema: kratke hlače, majica i sportska obuća je sve što vam je potrebno za boravak na rijeci. Ostalu opremu osigurava organizator.

  Ponesite peškir, suhu odjeću i obuću koju ćete obući poslije avanture. Na rijeci je dobro imati neku vrstu zaštite od sunca. Ako želite fotografisati, koristite aparate otporne na vodu (vodootporni aparat za jednokratnu upotrebu). Ne nositi dragocjenosti (nakit, satovi i sl), a ukoliko nosite naočale pričvrstite ih trakom.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  UPOZNAJ BOSNU I HERCEGOVINU KROZ 100 IZAZOVA – BIH BUCKET LIST CHALLENGE