Najveća tajna Tajana, čudesnog spomenika prirode

Pećina u Srednjoj stijeni jedna je od najbolje čuvanih tajni Tajana, jedinog Parka prirode na području Zeničko-dobojskog kantona. Do nje se stiže dobro utvrđenom planinarskom stazom koja počinje na obali jezera Mašica, jedne od najupečatljivijih odredišnih tačaka ovog zaštićenog područja.

 

Na Tajanu je do sada zvanično registrirano više od 100 speleoloških objekata, a među najpoznatijima su Lukina pećina i Srednja stijena, koje također kriju brojne pećinske ukrase. Već tradicionalno na Tajanu udruženja i organizacije okupljene u svrhu promocije prirodnog naslijeđa svake godine organiziraju speleološki kamp, međunarodnog i istraživačkog karaktera.

Zahvaljujući istraživanjima do sada je zabilježeno da ja Tajanu rastu rijetke vrste drveća i cvijeća, poput Tise i žutog Bosanskog ljiljana, te Gregersenove mlječike koja se nalazi na crvenoj međunarodnoj listi ugroženih biljaka. U Ukrasnoj pećini u potoku Suha otkrivena je nova životinjska vrsta nazvana Tajanska pećinska mokrica, a u Lukinoj pećini otkriveni su prastari posmrtni ostaci divljih životinja. U blizini izvora nadomak pećine u srednjoj stijeni pronađena je sasvim nova vrsta slatkovodnog puža. U šumama Tajana nastanile su se lisice, medvjedi, vukovi, zečevi, srndaći, divlje mačke i svinje. A kanjon Tajašnice bogat je ribom i rakovima.

Ekipa Triton produkcije imala je priliku biti dio edukativno-informativnog pohoda na Tajan i ova videoreportaža rezultat je tog pohoda.

Na promociji ovog zaštićenog područja osim građanskih organizacija sa područja Zavidovića, među kojima su planinarska društva, kajakaški klub i nasjtariji od svih Sportski i naučno-istraživački klub Atom, ove godine intenzivno rade i susjedi iz Žepča i Maglaja. Inicijativa da se u okviru Projekta “3 grada 3 parka prirode” osim Tajana zakonom zaštite i Matinski vis u Žepču, te maglajska pećina Mokra megara, jedinstvena podzemna atrakcija sa tri vodopada, potekla je od Udruženja Fojničana, mještana naseljenih uz rijeku Fojnicu u Maglaju.

*Tekst, fotografije i video objavljen s dozvolom produkcije Triton.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content