Napulj – Kad ga vidiš, onda možeš umrijeti!

Žagor, gradska vreva i sirene skutera koji će se rijetko odmah zaustaviti na čisto crveno svjetlo… Svađa ispred picerije između dvojice, a malo dalje ostarjeli gospodin koji u glavnoj gradskoj, trgovačkoj ulici, pjeva opersku ariju kako bi dodatno zaradio… Ogromni prekookeanski brodovi usidreni uz dokove zvanično druge najprometnije putničke luke na svijetu (polse Hong Konga)… i panoramski pogled na konusni vulkan Vezuv iza njih… Napulj ili – Napoli…Ah! 

02-3

Napulj, najveći stari grad na listi UNESCO-ve kulturne baštine

Fotografije i tekst: Ivana Dukčević, Furaj.ba

Grad od nekih milion i po stanovnika, sa najvećim starim gradskim jezgrom u Evropi (površine oko 1700 hektara), uvrštenim na listu UNESCO-ve svjetske baštine, poznat je i po vanredno temperamentnim Italijanima – „južnjacima“, mafiji i kriminalu. S tim u vezi, najpoznatija izreka vezana za mjesto u kojem je nastala opera – jedina vrsta muzičke arije na svijetu na koju se bez problema može zaplakati, je „Vedi Napoli e poi muori!“ („Kad vidiš Napulj, onda možeš umrijeti!“). Priuštite sebi Napulj – bar jednom u životu!

0-9

Starinski tržni centar Galleria Umberto (sličan postoji još i u Milanu)

Dok ste u Napulju, obiđite najstariju operu na svijetu sa još uvijek istom namjenom – Teatro di San Carlo, u jednoj od tura na engleskom (i italijanskom) i pogledajte na sjedišta za obične smrtnike podno vas, „sa visine“ – iz kraljevske lože. Naime, sve do prije nekih dvjestotinjak godina, Napulj je bio sjedište kraljevine kojom su naizmjenično, počev od XIII pa sve do početka XIX vijeka, vladali Normani, Mavari (Arapi) i Španci (Katalonci), pa je i sam grad neka otkačena mješavina svih ovih južnjačkih krvi, koja se i danas osjeća gotovo na svakom koraku.

2-24

U pizzeriji Da Michele poštuje se način pravljenja pizze kao prije stotinjak godina

Osim opere, u Napulju je nastala i pica. Pravljenje napolitanske pice regulisano je 2004. godine, zakonom. Mora se peći u pećnicama obloženim drvetom, tijesto mora biti tipa „00“, sa dodatkom tipa „0“, kvascem, mineralnom vodom, morskom soli, paradajzom sa ovog podneblja, i ekstra djevičanskim maslinovim uljem. Ovakav način pripreme proglašen je dijelom UNESCO-ve baštine i praktikuje se u čuvenoj piceriji iz 1870. godine – L’Antica Pizzeria da Michelle, najpoznatijoj piceriji Napulja, Italije, i šire. Ovdašnja prava pica ne izgleda estetski reprezentativno, ali je ukus – odličan. Možete naručiti jednu od samo dvije vrste – margaritu i marinaru, po cijeni od 4 ili 5 eura. Redovi su ogromni, te zbog ovog, u vrijeme ručka u piceriji dijele cedulje sa brojevima, na kojima piše vrijeme kada će se vaš sto u piceriji osloboditi. Ako vas mrzi da čekate ili nemate dovoljno vremena, dođite oko 18 h i naručite picu „za ponijeti“ i biće gotova za desetak minuta. Dok čekate, obratite pažnju na pećnicu, slike, razne uspomene, ali i fotografije, na kojima se osim vlasnika nalaze i mnogi poznati ljudi koji su je posjetili. Na jednoj slici, između vlasnika i nekolicine konobara, široko se osmjehuje Julia Roberts u filmu „Eat, pray, love“, koji je sniman u ovoj piceriji.

3-18

“Brandi”, mjesto na kojem je prije oko 120 godina izmišljena pizza margarita

Osim ove, druga poznata, ali nešto pompeznija stara picerija u samom centru gradskog jezgra je – Brandi, u kojoj je 1889. izmišljena pica margarita (margherita). Tadašnji vlasnik, želio je da napravi novu picu u čast istoimene italijanske kraljice koja je došla u posjetu Napulju, te je iskoristivši zeleni list svježeg bosiljka, bijeli sir od bivoljeg mlijeka – mocarelu i crveni paradajz, prvi put napravio picu za ovu prigodu u bojama italijanske zastave, o čemu svjedoči i tabla na zidu ispred picerije. Inače, na jugu Italije, pogotovo u okolini Napulja, postoje mnogobrojne farme bivola, tj. bivolica, od čijeg se mlijeka pravi čuveni mocarela (mozzarella) sir. Ako iz Rima u Napulj stižete vozom, kako se budete približili Napulju, primjetit ćete ih kroz prozor.

5-11

Piazza del Plebiscito – najveći napolitanski trg

U Napulju još treba vidjeti trg Piazza di Plebiscito, i na njemu (osim opere Teatro di San Carlo), Crkvu San Fransisco de Paola i dvije palate. Jedna od njih – Palazzo Reale, drugi je po veličini palatni kompleks u čitavoj Evropi, posle palate francuskih Lujeva u Versaju, kraj Pariza. Nedaleko odatle, nalazi se i čuveni starinski tržni centar – pasaž sa predivnim zdanjima, skupim radnjama i staklenim polukružnim krovom – Galleria Umberto, veoma nalik onom poznatijem koji se nalazi u Milanu.

7-3

Arheološko nalazište Pompeja –  Čuveni mozaik Bitke kod Ise, sa Aleksandrom Velikim i persijskim carem Darijem III.

Original je prebačen u Arheološki muzej Napulja

Odatle, uzbrdo ulicom Via Toledo (bivša: Via Roma), stići ćete do Arheološkiog muzeja Napulja, velikog zdanja u kojem možete pogledati zbirku svega najvrijednijeg što je pronađeno u Pompeji i Herkulanuma, ali i u okolini Napulja, uopšte. Očuvane zidne freske – dekoracija pompejskih i herkulanumskih vila, skulpture, mozaici sa stubova i podova (čuvena „Bitka kod Ise“ sa Aleksandrom velikim i persijskim carem Darijem III), upotrebni predmeti, posude i tiganji za pečenje, hirurški instrumenti, vaze, bočice za parfeme, ostaci originalnih muzičkih instrumenata, kao i Tajna soba (Camera Secreta), u kojoj se na jednom, nevelikom mjestu nalaze erotske freske i predmeti (stari Rimljani na seksualni čin nisu gledali istim očima kao mi u XX, tj. XXI vijeku – to je bila prilično javna stvar).

8-4

Arheološko nalazište Pompeja – Jedna od mnogih žrtava erupcije iz I vijeka, zaustavljena u vremenu

Napulj i čitav Napuljski zaliv u obliku polumjeseca, nalaze se na blagoj nizbrdici. U samom gradu postoji nekoliko gradskih uspinjača koje voze do uzbrdica u predgrađu, odakle se sa vidikovaca, terasa tvrđava, ili iza dekorativnih ograda, pružaju nezaboravni, romantični panoramski pogledi na čitav grad ispod vas, luku sa brodovima i obavezni, prepoznatljivi Vezuv u pozadini.

01-3

Capri, spust ka mjestu Marina Piccola

Ako ste u prilici da u Napulju provedete više od dana, trebalo bi da odete barem na jedan od mnogih jednodnevnih izleta: brodom ili hidrogliserom, do ostrva Kapri (Capri), Iskiju (Ischia) iliProćidu (Procida) – u zavisnosti od broda i destinacije, cijene povratnih karata su od 10 do 40 eura; Obiđete čuvena arheološka nalazišta Pompeju (Pompei) i Herkulanum (Ercolano) – po 10 eura za ulaznice, u svaki; Popnite se i prošetajte oko ivice uspavanog džina, vulkana Vezuva (Vesuvio) – za 20 eura kupićete povratnu kartu za autobus iz mesta Herkulanum do vrha Vezuva i nazad, kao i ulaznicu u Nacionalni park Vezuv; Obiđite čuvenu Obalu Amalfi i najpiktoreskniji grad u Napuljskom zalivu – Sorrento. Ako vam ostane vremena, na sat i po od Napulja nalazi se jedno od dva najveća antička grčka arheološka nalazišta Italije – Paestum, a u okviru njega i odličan muzej (oko 12 eura).

Ukoliko želite da detaljno obiđete Napulj i odete na sve izlete, biće vam potrebno da u Napulju ostanete 7 – 8 dana.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content