Nargila-orijentalna lula

  Nargila-orijentalna lula

  Prema istorijskim podacima nargila ili orijentalna lula vodi poreklo iz Indije i od svog postanka do danas ostala je ista. Izrađuju ih vješti obrtnici koji se generacijama bave izradom vodenih lula. Za izradu ovih naprava potrebna je velika vještina. Svaka pojedina nargila je raskošno ukrašena i unikatna.

  Nargila  ima lijepo dizajniranu posudu  u kojoj je voda i koja služi da hladi duhanski dim, zatim dugačko savitljivo crijevo i završetak nalik luli. Prolazeći kroz vodu, dim se hladi i djelimično filtrira.

   

  Popularnost ovog doista posebnog načina pušenja raste širom svijeta. Mnogi daju prednost nargili pred cigaretama zbog finog, bogatog, osvježavajućeg okusa dima.

  Samo se odredjena vrsta duhana koristi za nargilu i to najbolje iranski tamni duhan. Duhan koji se koristi za nargilu nikada nije suh, već je uvijek pomiješan sa medom ili različitim voćnim aromama, poput arome: jabuke, kivija, banane, jagode, ananasa… A u novije vreme su prisutne i arome nane i kapućina.

   

  I, premda ljepše miriše od klasičnog duhana, ne znači da ne sadrži iste štetne materije.

  Svjetska zdravstvena organizacija upozorava da  popularna nargila i nije tako bezazlena. Šta više. Studija urađena u Velikoj Britaniji je pokazala da samo jedna „seansa“ pušenja nargile može biti gora od 100 cigareta.

  Jer, pušač klasične cigarete udahne dim oko 12 puta, dakle unese od 0,5 do 0,6 litara dima, dok uživaoci nargile tokom samo jednog sata pušenja, udahnu dim oko 200 puta, što znači da su njihova pluća “propustila” oko jednog litra dima.

  Šta više, aromatizovani duhan ima iste toksine koji izazivaju rak pluća i srčana oboljenja objasnio je prof. Robert West koji je vodio studiju o uticaju duhana na Univerzitetu u Londonu.

  Ne treba zaboraviti i to da iz nargile puši više osoba, zbog čega postoji rizik od prenošenja tuberkuloze i hepatitisa.