NASA imenovala jedan od tri najznačajnija asteroida po bh. astronomu

Međunarodna astronomska unija (engl. International Astronomical Union) donijela je odluku da se asteroid 182730 (koji se nalazi u asteroidnom pojasu između Marsa i Jupitera) nazove “Muminović”. Odnosno, po najvećem bosanskohercegovačkom astronomu Muhamedu Muminoviću. Prijedlog za imenovanje podnesen je od astronoma prof. dr. sc. Željka Ivezića koji je ovaj novoimenovani asteorid i otkrio.

 

Muminović je u periodu između 1972. i 2018. godine napisao 15 knjiga i priručnika iz astronomije, a bio je ko-autor u pet knjiga iz iste oblasti. Također je bio glavni inicijator kod pripreme i štampanja nekoliko astronomskih postera i vrtećih karti neba. Prema dostupnim podacima on je najplodniji autor astronomske literature na području bivše Jugoslavije. Objavio je kao autor i ko-autor preko 25 stručnih i naučnih radova u relevantnim regionalnim i svjetskim časopisima.

Bio je direktor Opservatorije Čolina kapa, direktor radne zajednice CEDUS-a (Centra za društvene djelatnosti Univerziteta u Sarajevu), kao i član Nacionalnog komiteta za astronomiju Jugoslavije. Od 2008. godine predsjednik je “Astronomskog društva Orion Sarajevo”. Živi i radi u Sarajevu.

Ove godine obilježava se 60 godina astronomije u BiH, te je povodom tog važnog jubileja najavljena obnova astronomske opservatorije Trebević.

 
 
 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content