Nastavlja se obnova kule herceg Stjepana u Ljubuškom

Kao i u nekoliko prethodnih godina, Grad Ljubuški i ove godine nastavlja sa značajnim ulaganjima u kulturno-historijsku baštinu, odnosno u obnovu i očuvanje tvrđave herceg Stjepana. 

Foto: Heritage Revived

Nakon obnove središnjih i jugoistočnih bedema, braniča kule, a zatim i sjevernih bedema 8, 9 i 10, ovog proljeća će se provoditi radovi na dijelu bedema 4 na južnoj strani tvrđave.

Srednjovjekovna tvrđava herceg Stjepana najmonumentalniji je arheološki lokalitet na području Ljubuškog. Kompleks utvrde sastoji se od dva dijela. Tokom 17. stoljeća dubrovački su majstori prvi put obnovili zidine, no kroz stoljeća kasnije je tvrđava oštećivana čemu su najviše doprinijeli potresi.

Godine 2003. je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, a posljednjih godina dobrim dijelom je obnovljena. Realizacijom ranijih projekata prekogranične suradnje, te izvođenjem planiranih radova na bedemu 4, ovaj simbol Ljubuškog bit će korak bliže potpunoj obnovi što je cilj Gradske uprave, jer će time Ljubuški dobiti još jedno nezaobilazno turističko odredište te će od propadanja biti sačuvana vrijedna historijska baština budućim naraštajima.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content