Nauka potvrdila: Biljka koja se uzgaja u Hercegovini djeluje protiv COVID-a

Ekstrakti aromatičnog slatkog pelina (Artemisia annua) koče razmnožavanje virusa SARS-CoV-2, uzročnika bolesti COVID-19, potvrdilo je istraživanje američkih naučnika.

Slatki pelin ili bejturan (Artemisia Annua(; Foto: Unsplash/Ilustracija

Tako su se potvrdile ranije pretpostavke da biljka koja raste u Hercegovini djeluje protiv koronavirusa. Inače, slatki pelin je porijeklom iz Azije, a u BiH poznat je i pod imenom bejturan. Biljka je to koja proizvodi antimalarijski agent artemisinin, a naučnici sa Univerzitetaa Columbia u New Yorku, Univerziteta Washington i Politehničkog instituta Worchester pokazali su da ekstrakti slatkog pelina bazirani na artemisininu, potpunim flavonoidima ili samo iz suhog lišća te biljke pokazuju antivirusnu aktivnost protiv novog koronavirusa.

Prvi je to izvještaj o učinkovitosti ekstrakata dobijenih u vrućoj vodi iz A. annue s četiri različita kontinenta protiv virusa SARS-CoV-2. Dodatne studije odredit će učinkovitost in vivo kako bi dokučile može li A. annua poslužiti kao jeftina terapija za liječenje infekcija virusom SARS-CoV-2, kaže američka naučnica Pamela Weathers, koja je zajedno s kolegama iz navedenih institucija provela studiju, prenosi News Medical. Studija se nalazi u bioRxiv naučnom repozitoriju i čeka naučne recenzije, prije službene objave.

Slatki pelin pokazao je antivirusnu aktivnost i ranije
A. annua u medicinske svrhe koristi se već jako dugo i za čitav niz zdravstvenih tegoba, posebice liječenje malarije. Kao ljekovita biljka upotrebljava se duže od 2.000 godina. I naši narodi znali su za njegovu učinkovitost, te su ga često sadili u dvorištima. I jedna od studija provedena 2005. godine također je pokazala da slatki pelin ima antivirusni učinak i protiv virusa SARS-COV-1, koji je bio odgovoran za epidemiju SARS-a 2002. i 2003. godine. Satki pelin i artemisinin pokazali su da smanjuju razinu upalnih citokina, interleukina-6 (IL-6) i faktor nekroze tumora alfa (TNF-α). Te molekule mogu biti problematične tokom ‘citokinske oluje’ koju doživljavaju mnogi pacijenti sa SARS-CoV-2, ističe Weathers.

Naučnici iz SAD-a postavili su hipotezu da u prah smrvljeni osušeni listovi slatkog pelina koji bi se stavili u pilulu, mogu predstavljati jeftin pristup liječenju infekcija sa SARS-CoV-2. Testirali su ekstrakte iz sedam različitih uzgoja A. annue i s četiri različita kontinenta na stanicama E6 zaraženim novim koronavirusom u epruveti. Ocijenili su i povezanost antivirusne efikasnosti s artemisininom, sadržajem potpunih flavonoida te suhom masom lišća slatkog pelina. Svi ekstrakti pokazali su antikoronavirusnu aktivnost. Čak niti starost uzorka nije igrala ulogu u učinkovitosti, jer je i uzorak prikupljen još 2008. godine pokazao jednaku antivirusnu aktivnost kao i svježiji uzorci.

To zapravo sugerira da su aktivni sastojci u biljci hemijski stabilni bez obzira na uzgoj i ako su dugoročno pohranjeni na suhom mjestu i na sobnoj temperaturi, zaključili su američki naučnici. Otkrili su i da ekstrakti te biljke imaju minimalan antivirusni učinak protiv pseudovirusa koji sadrže šiljasti protein virusa SARS-CoV-2, pomoću kojeg taj virus ulazi u stanice. Zbog toga su zaključili da slatki pelin koči virus tek kad se on nađe u stanici domaćina.

Upravo naučnica Pamela Weather istražila je učinak konzumacije praha suhog lišća slatkog pelina na sebi, tako što je uzela 3 grama tog praha u obliku pilula, a njen tim pratio je artemisinin kao marker molekulu iz uzoraka njene krvi koje su prikupili dva i pet sati nakon uzimanja pilula. Razine artemisinina nakon dva sata bile su 7,04 mikrograma po mililitru, a nakon pet sati 0,16 mikrograma.

Na kraju ističu kako su klinička testiranja jasno potrebna za potvrdu učinkovitosti, no studija sugerira da konzumacija razumne količine praha suhog lišća slatkog pelina može poslužiti kao jeftina terapija infekcije novim koronavirusom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content