Nautički stil – trendovski imperativ u uređenju doma

  Nautički stil – trendovski imperativ u uređenju doma

  Kako je ljeti sve u znaku mora i plaže, tako su mnogi to odlučili prenijeti u svoje domove, pa su i popularizirali nautički stil enterijera.

  Foto: Pinterest

  Ovaj neutralni, sofisticirani trend se u posljednje vrijeme nametnuo kao imperativ u uređenju doma kojeg lahko možete savladati uz odgovarajuću paletu boja, završne obloge i materijale.

  Dine kao nadahnuće

  Umjesto da vam sve bude u znaku morskoplave boje i nautičke crvene, fokusirajte se na boju pijeska. Razmislite o trendovskim pješčanim neutralnim tačkama, od toplih boja do roze tonova s krstarenja sa zalaskom sunca. Ove prigušene nijanse kasnije će vam olakšati da jednostavnije zamijenite ugođaj u svome domu ako vam trenutni dosadi.

  Tkani materijali

  Prirodna vlakna imaju zasluženo mjesto u tipičnom primorskom dekoru, ali zašto u uređenju svog doma ne biste koristili i druge tkane materijale, naprimjer, u svoj dom stavite tamniji tepih od jute u plavoj boji.

  Drvo svjetlije boje

  Nabavite namještaj od starog kedra i postavite ga u zatvorenom prostoru! Potražite dodatne dijelove namještaja ili dekoracija izrađene od obnovljenih ribarskih brodova! Možete iskoristiti i bijeli hrast ili prosto obojiti drvo u bijelu boju.

  Umjetnost na zidu

  Na zid obavezno stavite neke ukrase – bilo da je to fotografija ili slika nekog morskog pejzaža, ili nešto manje, naprimjer jednostavne slike koje sadrže apstraktne motive koji podsjećaju na sunce i more.

  Mirisi

  Ako još želite u domu osjećati malo soli i mora u vazduhu, u prodavnicama možete i naći mirisne svijeće koje sadrže ovakve mirise. Obično dolaze i u simpatičnim pakovanjima koja će također dati nautičku notu vašem domu.

  Zato što jedan članak nije dovoljan…

  10 JEDNOSTAVNIH IDEJA ZA UREĐENJE DOMA

  STIL KOJI VLADA DOMOVIMA SVJETSKIH LJUBITELJA ENTERIJERA

  DOM PO MJERI PUTOHOLIČARA

  10 JEDNOSTAVNIH SAVJETA VODEĆIH DIZAJNERA ENTERIJERA ZA DOBRU ENERGIJU U DOMU

  4 TAČKE U VAŠEM DOMU KOJE VAM MOGU POVEĆATI NERVOZU