Ne propustite: Film Ne ostavljaj me

Ne ostavljaj me, film Aide Begić, koji je kandidat u ime BiH za nagradu Oscar, možete pogledati u sarajevskom Cinema Cityju. U filmu igraju Carol Abboud, Motaz Faez Basha, Isa Demlakhi…

Ne ostavljaj me je priča o traganju, boli i prijateljstvu sirijske siročadi Ise, Ahmeda i Muateza, koji u čarobnom, mitskom gradu Urfi, tragajući za razrješenjem trauma iz prošlosti prolaze put od destrukcije i netrpeljivosti do smisla i ljubavi. Našavši jedan drugog oni pronalaze sebe.

Isa (13) je sirijski dječak koji je s majkom i mlađom sestrom došao u Tursku. U Halepu su on i sestra svjedočili pogibiji njihovog oca i od iste granate i sami bili ranjeni. Nakon godine dana života u izbjeglištvu, majka mu umire. Poslije njene smrti, sestra, mentalno i fizički oštećena zbog onoga čemu je svjedočila u ratu, biva smještena u bolnicu, a Isa poslan u obližnje sirotište za sirijsku djecu u Šanliurfi. Isin život se prepliće sa životima druge djece u sirotištu, posebno s Ahmedovim (11) i Muatezovim (10).

Iako potpuno različiti po svom karakteru i htijenjima, i ne u velikoj ljubavi jedan prema drugom, tri dječaka nalaze jedan zajednički interes – žele što prije napustiti dom. Za to im je potreban novac. Prodaju maramica u historijskom centru Balikligol vide kao dobru mogućnost i posao im prilično dobro krene. Međutim, procvat njihovog malog biznisa će doći u opasnost kada lokalni narkoman i sitni lopov zvani Karaca zatraži od Ise da mu da sav novac koji su zaradili. Paralelno s tim, odgajateljica iz doma saznaje da oni izostaju iz škole i zaprijeti im da će ih izbaciti iz doma ako nastave tako. Našavši se pred zidom, u opasnosti da završe na ulici i postanu taoci reketaša narkomana, dječaci će biti primorani da se okrenu jedan drugom.

Ono što im je izgledalo kao stvar koja će ih uništiti postat će razlogom da pronađu smisao, ljubav, prijateljstvo i da otkrivši jedan drugog, zapravo, pronađu sebe.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content