Neira Jevicki, youtuberica koju svi vole: Od renoviranja stana do putovanja

“Zanimljivija sam na YouTubu. Nisu mi ni storiji loši. Na feedu sam samo gost. Puno pričam.”

Tako piše u opisu Instagram profila mlade i svestrane youtuberice i influenserice iz Sarajeva Neire Jevicki. Taj njen iskreni opis sebe, svog rada i života poznat je njenim pratiocima još od prvih videa na YouTubeu, i zbog te iskrenosti je toliko i vole. Na YouTubeu ima više od 30 hiljada pretplatnika, a na Instagramu više od 20 hiljada. Tome je, osim zanimljivih i tema kojima se drugi rijetko bave, doprnijelo i to što za Neiru nema tabu tema, osim onih koje bi mogle narušiti nečiju privatnost. Jedna od zasigurno najvažnijih koje je dijelila sa svojom publikom je priča o tome kako je prebolovala rak u djetinjstvu

Dugo vremena bila je adresa mnogima koji su željeli otkriti kako toliko putuje, a ona je davala savjete i o jeftinim aviokartama, smještajima, isplati li se negdje putovati itd. Ukratko, uvijek je odgovarala na sve – o svemu. I to je bio povod da razgovaramo sa Neirom u vrijeme pandemije, da se zanimamo za njen novi “hobi” – renoviranje stana i otkrijemo neke pojedinosti i za naše čitaoce.

Jedna si od prvih youtuberica i influenserica u BiH. Kad pogledaš unazad, po čemu pamte i prepoznaju tvoj rad?

Stopostotno sam sigurna da me prepoznaju po organskom pristupu ovome, prirodnosti i pokazivanju svakodnevnog života, bez uljepšavanja. Moj život podrazumijeva svestranost, tako da nekoga pitate za prvu asocijaciju na mene, sigurno ćete dobiti različite odgovore – uređenje doma, putovanja, kupovina, kuhanje, moda… Za svakoga ima po nešto.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Neira Kamerić Jevicki ? (@neirajevicki)

Često si pričala o tome kako je sve počelo, pa otkrij i nama o počecima karijere Neire Delirium, a kasnije Neire Jevicki.

Ja sam započela blog 2012. godine koji je prvenstveno trebao da bude modni, zatim je postao kozmetički, a na kraju i lifestyle. Vremenom mi pisana riječ nije bila dovoljna, pa sam dvije godine kasnije počela da snimam za YouTube i još nisam prestala.

Po tvom profilu, primijetili smo da si prava ljubiteljica putovanja i da na to najradije trošiš novac. Ove godine u tome te je najviše spriječila pandemija… Koliko je utjecala na tvoj rad?

Putovanja su (bila) veliki dio mog života, ali nikada nisam od toga zarađivala, pa mi na sam posao nije uticalo. Kako sam svoj život prilagodila životu u kući, tako je i moj sadržaj više bio fokusiran na sve vezano za kuću. Na sreću, pred samu pandemiju smo kupili apartman i svakako bismo bili fokusirani dosta na takav sadržaj.

Posvetila si se renoviranju stana i opremanju apartmana na Bjelašnici kojeg ste ti i suprug kupili. Koje stilove si izabrala za sebe i šta si naučila o renoviranju? 

Naučila sam da ne slušamo nikoga osim sebe, jer kada god bismo poslušali nečiji savjet (ovdje mislim striktno na uređenje, ne građevinske radove), pogriješili bismo. Naša kuća i apartman na Bjelašnici su dva dijametralno različita stila, ali sa istim ugođajem – udobnosti i doma.

Na Bjelašnici je to modern farmhouse u mješavini sa boho stilom, jer smo htjeli da stvorimo ugođaj planinske kolibe, ali u svijetloj varijanti. Nismo još gotovi, ali smo sve osposobili za preseljenje preko zime. Dok budemo živjeli na planini, renovirat ćemo kuću u Sarajevu, jer smo odlučili da nema smisla više odgađati, jer ćemo do daljnjeg vrijeme provoditi u kući.

Nama je oboma enterijer ekstemno bitan i jako nam utiče na raspoloženje i produktivnost. Kao što sam spomenula, stil u kući je dijametralno suprotan od ugođaja drvene kolibe – želimo da postignemo izgled luksuza, koji u isto vrijeme ima atmosferu doma – sa tamnim zidovima, plišom, ukrasnim lajsnama na zidovima i dosta detalja crne boje.

Gdje si ti pronašla ideje za renoviranje, i kako preporučuješ da ostali potraže nešto za sebe?

Ja konzumiram mnogo sadržaja na društvenim mrežama koje se tiču uređenja doma, a negdje u podsvijesti mi ostaju ideje za uređenje. Kada vidim prostor i nakon što se odlučimo za stil, ideje krenu same da naviru. Pinterest mi je odličan alat gdje mogu uobličiti i vizualizirati ono što već imam u glavi.
Naravno, Instagram i YouTube su također nezaobilazni.

S obzirom na to da si dosta vremena posvetila tome, zanima nas koji trendovi će biti aktuelni u renoviranju enterijera ove i naredne godine?

Na to već ne mogu odgovoriti, budući da ne pratim striktno trendove. Naravno da ih mnogo vidim u upotrebi na gore spomenutim društvenim mrežama, ali za uređenje enterijara ih nikada ne istražujem, kao što mi je to zanimljivo za modu.

Gdje si putovala ove godine unatoč pandemiji?

Početkom godine sam bila u Beču, koji je moja druga kuća i ne smatram ga baš putovanjem. Također sam 24 sata provela u Budimpešti. Nedugo nakon toga je počela samoizolacija i osim odlaska kod porodice u Beč, ne vidim druga putovanja u bližoj budućnosti. U novembru smo planirali kratko putovanje iz Beča, jer je tamo to još i moguće, ali najvjerovatnije ćemo odustati zbog trenutne situacije jer želimo da budemo odgovorni.

Koja mjesta u Bosni i Hercegovini bi preporučila svima da posjete?

Mene je oduševio Titin bunker pored Konjica. Obišla sam stvarno mnogo muzeja i gradova, ali taj muzej je na mene ostavio poseban utisak i posjetila sam ga nekoliko puta.
Kada ste već došli do Konjica, velika je šteta ne svratiti i do Mostara.

Koje destinacije u BiH ti još nisi, a želiš da posjetiš?

Uh, tu je lista jako dugačka. Zaista imamo veliku želju da obiđemo BiH, ali nikako da nađemo vremena. Jajce i Bobovac su nam visoko na listi.

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

Objavu dijeli Neira Kamerić Jevicki ? (@neirajevicki)

Koji su Neirini planovi za budućnost?

Ako me je 2020. godina išta naučila, to je da ništa više ne mogu planirati. Mi bismo voljeli da do proljeća završimo uređenje oba stana, i onda se bacimo na uređenje okućnice. Jer tome nikada nema kraja.

S. Hodžić, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content