Neobična atrakcija: Groblje bezimenih u Beču

Kršćani širom BiH i svijeta danas obilježavaju praznik Svi sveti, dan kojim Katolička crkva slavi kanonizirane svece te one koji su ostvarili ideal kršćanskoga života, a nisu kanonizirani. Običaj je obilazak groblja i paljenje svijeća za pokojne.

Groblja širom svijeta su danas preplavljena ljudima koji posjećuju grobove svojih najmilijih, pale svijeće i polažu cvijeće. No, jedno groblje je malo drugačije od ostalih. U Beču nedaleko od luke Albern, smještena je neobična atrakcija – “Groblje bezimenih” (Friedhof der Namenlosen). 

Vjerovatno ste za njega već čuli jer je bilo jedna od lokacija gdje je 1995. snimljen film “Prije svitanja” (Before sunrise) s Ethanom Hawkeom i Julie Delpy. 


Posljednje je to počivalište žrtava Dunava koje je rijeka izbacila na ovom mjestu između 1840. i 1940. godine, nakon čega su tu i sahranjene. Identitet nekih otkriven je naknadno, no za većinu njih nije poznato ni njihovo ime ni uzrok smrti. Stoga na skromnim križevima od kovanog željeza ponekad stoje natpisi “bezimen”, “nepoznat”, “muškarac” i “žena”. 

“Groblje bezimenih” je ujedno jedino groblje na svijetu na kome su sahranjeni isključivo oni čija su tijela pronađena na obali neke rijeke, a danas ga održavaju preduzeće Bečka luka i Grad Beč.

Ovo se zanimljivo groblje sastoji od dva dijela. Stari dio, koji je često bio poplavljen, gotovo je potpuno obrastao korovom. Na tom su se dijelu sahranjivala tijela do 1900. godine. Novi je dio nastao nakon toga i okružen je zaštitnim zidom. Tu su do 1939. sahranjena otprilike 104 mrtva tijela nanesena rijekom, od kojih se samo 43 moglo identificirati. Izgradnjom luke Albern i žitnih silosa u njezinoj blizini promijenjen je tok Dunava. Otad je voda rijetko izbacivala tijela na ovom mjestu, a kad bi se to i dogodilo, bila bi sahranjena na glavnom gradskom groblju.

Svake se prve nedjelje nakon blagdana Svih svetih održava komemoracija u čast pokojnika. Članovi jednog bečkog ribolovnog društva okupljaju se i spuštaju u rijeku splav ukrašenu vijencima, cvijećem i svijećama te simboličnim nadgrobnim kamenom s natpisom “Za žrtve Dunava”. Na splavi stoji i poruka na njemačkom, češkom i mađarskom kojom se eventualne nalaznike moli da splav odgurnu natrag u rijeku u slučaju da zapne negdje na obali. Potom slijedi povorka koja se uz muzičku pratnju kreće od groblja niz obalu Dunava.

Nedavno je na groblju obnovljena kapela i izgrađena nova staza koja olakšava pristup svim znatiželjnim posjetiocima te istovremeno pomaže da bezimene žrtve ne padnu u zaborav.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content