Neobična turistička ponuda bračnog para Panjeta iz Sarajeva – Časovi kuhanja bosanskih...

Neobična turistička ponuda bračnog para Panjeta iz Sarajeva – Časovi kuhanja bosanskih jela

Dom Mersihe i Mustafe Panjete već godinu je nezaobilazna stanica turistima iz različitih krajeva svijeta. Pozicija njihove kuće pruža jedan od najljepših pogleda na Sarajevo, a u toplini svog doma bračni par Panjeta nudi časove kuhanja.

Autor: Samila Ivković

Vjeruju da je jedini način da turisti iskuse lokalni način života taj što će proći kroz jednu od sarajevskih mahala, posjetiti njihov životni prostor i vrt u kojem uzgajaju povrće, te pripremiti hranu koju domaće stanovništvo jede gotovo svaki dan! Jedini uslov koji Panjete imaju jeste da morate ponijeti pozitivnu energiju i snažnu volju da pojedete sve što ste napravili.

PROMOCIJA BOSANSKE KUHINJE

Na ideju da započnu priču zvanu Bosnian Cooking Lessons, došli su tako što su svoju ljubav prema kuhanju poželjeli prenijeti i na turiste, te im tako kroz pripremu i degustaciju tradicionalnih bosanskih jela približiti naše običaje i kulturu.

– Ideja o promociji bosanske kuhinje postoji već dugo vremena, ali zbog mnogo obaveza je ostavljena po strani za neko drugo vrijeme, koje je i došlo 2018. godine. Tada smo odlučili da pokrenemo priču o promociji naše kuhinje i pokušamo realizovati ideju. S obzirom na to da suprug radi kao turistički vodič, češće dolazimo u kontakt s turistima koji dolaze u Bosnu i Hercegovinu.

Turisti su, priča nam Mersiha, osim historijske i kulturne baštine jako zainteresovani za tradicionalnu bosansku kuhinju. S obzirom na to da u BiH imamo širok asortiman hrane koja je jako prihvatljiva cijenama, a ukusom posjetiteljima iz regiona i šire neodoljiva, jedno je ipak nedostajalo.

– Mnogo puta su nas, zadivljeno gledajući u zvrkove pite, japrake, sogan dolme, pitali na koji način je napravljeno. Tako smo suprug i ja došli na ideju da pokušamo spojiti više segmenata u jedinstvenu ponudu, kako bi na jednom mjestu mogli doživjeti i vidjeti kako se nešto pravi, te na kraju to i probati. S obzirom na to da posjetitelji ne žele samo gledati kako se nešto pravi i biti pasivni, nego žele i učestvovati, odlučili smo ponuditi nešto što već postoji u većini turističkih mjesta, ali u Sarajevu nismo mogli pronaći, a to su časovi kuhanja.

Mersiha je po struci sociolog koji voli mnogo da kuha i uživa u hrani. Od ranog djetinjstva je učila kuhati, a u ratnim okolnostima je na to bila i primorana. Kuhanje je poslije jako zavoljela i samo je pronalazila svoje načine kako nešto učiniti boljim, ukusnijim i drugačijim.

Turisti koji posjećuju Sarajevo, priča nam Mersiha, malo toga znaju osim da je u našoj zemlji bio rat ili da su ovdje održane Zimske Olimpijske igre 1984. Malo ili nimalo znaju da imamo toliko prirodnih ljepota, kulturnog i historijskog naslijeđa, te veoma bogatu gastronomsku ponudu.

– Mi gostima koji dolaze pokušavamo na ovaj način približiti sve te segmente i mislim da u velikoj mjeri uspijevamo u tome. Do sada smo imali goste iz 24 zemlje, a najčešći su Amerikanci. Do nas dolaze na razne načine, od socijalnih mreža, Google pretraživača, te po preporukama gostiju koji su već bili ovdje. Postoji određeno vrijeme koliko traje susret, ali iskrena da budem do sada se nikada nije ispoštovao taj dio, jer naši gosti uvijek ostaju mnogo duže. Zbog toga smo jako sretni i zadovoljni.

POGLED NA SARAJEVO

Druženje u Mersihinom i Mustafinom domu uvijek počinje s fotografisanjem, jer se iz njihove kuće pruža predivan panoramski pogled na Sarajevo i na baštu u kojoj uzgajaju povrće.

Nakon toga slijedi upoznavanje uz domaće sokove, kafu, te već pripremljenu platu koja predstavlja prezentaciju sireva i drugih lokalnih delicija. Nakon toga se započinje s kuhanjem koje se sastoji iz dva dijela. U prvom dijelu se pripremaju japraci, sogan dolme, punjene paprike, dok se u drugom dijelu pripremaju burek i krompiruša ili sirnica u ovisnosti od sezone. Nakon što se sve pripremi, uz druženje se nastavlja upoznavanje.

– Nemamo posebno termine, niti dane kojima se družimo. Kada dobijemo upit pokušavamo ispoštovati i uvažiti sve zahtjeve. Što se tiče broja ljudi, organizujemo časove kuhanja za 1-20 osoba. Stranci su fascinirani sogan dolmom i burekom. Sogan dolme nikada i nigdje drugo nisu probali, te im je jako zanimljiv način na koji se pripremaju, kako se razdvajaju slojevi luka, a posebno okus. Što se tiče bureka, fascinirani su načinom na koji se razvlači i savija jufka, ali i okusom i teksturom tanke jufke koja nije slična ni jednom jelu koje su imali priliku probati.

Kuhanje je lakše s prijateljima moto je Bosnian Cooking Lessons, baš zbog toga što su se kroz ove lekcije kuhanja rodila mnoga prijateljstva. Danas Mustafa i Mersiha imaju prijatelje po cijelom svijetu s kojima su i dalje u kontaktu, te ih čekaju da im ponovo dođu.

– Njihov povratak i pozivi da im dođemo govori mnogo o ostvarenim vezama i prijateljstvima koja će trajati, bez obzira kada se vidjeli i koliko nas hiljada kilometara dijeli. Mnogo je interesantno da kada dođu, blago su suzdržani i formalni, ali kada odlaze pozdravljanje traje prilično dugo jer je svima žao što napuštaju naš dom i rastajemo se kao prijatelji u nadi da ćemo se ponovo vidjeti.

PREPORUKE I POHVALE

O svojim iskustvima druženja s bračnim parom Panjeta i njihovim lekcijama kuhanja, govorili su nam i njihovi, sada već prijatelji, Kaitlin Toplak, Dawson Born i Nicholas Beck.

Kaitlin Toplak kaže da ako volite hranu i prijateljsko raspoloženje, ovo je idealna prilika za druženje i čas kuhanja.

– Ne samo da su nas Mersiha i Mustafa lijepo ugostili u njihovom domu, već su nas učili i da pripremamo neka odlična jela! Pripremali smo zaista autentičnu hranu, za koju većina sastojaka dolazi iz njihovog vrta. Ako hrana i prijateljska atmosfera nisu dovoljni da vas privuku, pogledi na grad i poslužena vina bit će jednako zapanjujući. Ovo je daleko omiljeni trenutak našeg dvomjesečnog putovanja. Jedva čekam da naučim cijelu porodicu da pravi burek, koji ja u Kanadi već svakodnevno jedem!

Na Kaitline preporuke i pohvale za Bosnian Cooking Lessons nadovezao se i Dawson Born.

– Mjesec dana smo putovali po cijeloj Evropi, kada smo se odlučili za Bosnian Cooking Lessons. Posjetili smo 8 zemalja iz Francuske i onda pravac Bosna i Hercegovina. Mnogo toga smo vidjeli i probali, ali naša večer s Mersihom i Mustafom bila je nesumnjivo jedna od najboljih stvari za koje smo imali privilegiju da radimo! Hrana koju smo napravili bila je izvanredna, a dobrodošlica koju su nam pripremili učinila je cijelo iskustvo još boljim! Njih dvoje su nam, osim toga, dali savjete i trikove o putovanju po BiH i pomogli nam da planiramo ostatak našeg boravka u Sarajevu!

Nicholas Beck je sa svoja četiri prijatelja rezervisao časove kuhanja, a to su ostavili za njihovu posljednju noć boravka u Sarajevu i nisu se pokajali.

– To iskustvo je bilo jedno od najvažnijih za moje tri sedmice provedene na Balkanu. Osim što je fantastična kuharica i sjajna učiteljica, Mersiha je apsolutno divno ljudsko biće. Osjećao sam se više kao na večeri uz zabavu s bliskim prijateljima, nego kao da sam na časovima kuhanja. Cijela noć je protekla lagano uz razgovore o svemu i svačemu.