Neobično putovanje zlatne statue Beethovena

Povodom obilježavanja Beethovenove godine 2020. i 250. rođendana ovog slavnog kompozitora u Beč je iz Bonna stigla zlatna Beethovenova statua koju je preuzeo gradonačelnik Beča Michael Ludwig i najavio proslavu Beethovenovog rođendana 16. decembra.

Mit Bürgermeister Ludwig

Statua je uslijed pandemije koronavirusa imala neobičan put dolaska u glavni grad Austrije. Sto saradnika DHL grupe Njemačke pošte transportovalo ju je na biciklima od Bonna do Passau, odakle ju je preuzela Austrijska DHL pošta i dopremila u Beč. Za ovo putovanje prijavili su se uposlenici Njemačke pošte koji su ljubitelji biciklizma. Prvobitno je bilo planirano put od 1.000 km Bonn-Beč preći u štafeti od po 20 biciklista u 11 etapa.

Statua je 21. septembra dobila počasno mjesto u Beethovenovom muzeju u Probusgasse u Beču.

Muzej na izložbenoj površini od 250 kvadratnih metara obuhvata zbirku rukopisa, instrumenata i klavir na kojem je Beethoven svirao, nekoliko njegovih bista, knjige, fotografije, namještaj, umjetničke slike, originalna pisma, konverzacijsku svesku pomoću koje se sporazumijevao kada je potpuno izgubio sluh te faksimil “Testamenta iz Heiligenstadta” kao i druge predmete koji su mu pripadali.

Foto: Wien Museum

Život i djelo Ludwiga van Beethovena nerazdvojno su povezani s Bečom, kamo je 1787. godine došao studirati kod Mozarta, ali se nakon samo dvije sedmice vratio u Bonn jer mu je majka bila na samrti. Pet godina poslije vratio se u Beč gdje je stvorio najvažnija remek djela i gdje je ostao do smrti.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content