Njegovo veličanstvo – zeleni čaj

Naučno je dokazano da zeleni čaj, osim što čisti organizam, može pomoći i u mršavljenju, ali nije nebitno kako ga i u kojem obliku konzumirati.

Da bi bio efikasan u topljenju masnih naslaga ili zadržavanja vitke linije, zeleni čaj ne bi smio sadržavati šećer. Sve popularniji su zeleni čajevi s dodatkom voćnih ili drugih okusa, ali nutricionisti smatraju kako prednosti zelenog čaja ne bismo trebali umanjivati dodavanjem različitih okusa.

Ako dodana aroma uključuje šećer, onda čaj može sadržavati više kalorija, pa neće biti djelotvoran u topljenju masnoća. U zeleni čaj se ne dodaju ni šećer ni umjetni zaslađivači .

Kvalitet zelenog čaja razlikuje se od brenda do brenda. Čitajte deklaracije i pazite da onaj koji kupujete sadrži samo prirodne sastojke i nema umjetnih dodataka. Zeleni čaj najsnažnije djeluje kada se posluži vruć.

Kada ga pripremate, nemojte pustiti da voda proključa. Prije ključanja, kada se pojave prvi mali mjehurići, prelijte vodu preko čaja. Pustite da odstoji dvije do četiri minute da se oslobode svi sastojci koji zeleni čaj čine tako posebnim i zdravim.

Što se tiče roka trajanja, kao i ostale namirnice, ima ga i zeleni čaj. Nakon otvaranja, ne bi smio stajati duže od šest mjeseci jer gubi svoja svojstva i antioksidanse koji ubrzavaju metabolizam i tope masno tkivo.

 Važno upozorenje

Teoretski, zeleni čaj može smanjiti usvajanje gvožđa, pa se ne preporučuje upotreba kod anemije. Ne preporučuje se ni u slučajevima alergije na kofein, kao ni osobama koje pate od nesanice ili boluju od bilo kojeg oblika epilepsije.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content