Njemačka kao turistička destinacija postaje veća, ljepša i raznovrsnija

Turističkoa organizacije Njemačke u saradnji s Furaj.ba u Sarajevu je upriličila press konferenciju gdje je medijima predstavljena  kampanja „Njemačka kao turistička destinacija – 30 godina nakon pada Berlinskog zida“. U fokusu kampanje je reprezentativni pregled turističke ponude u Njemačkoj, koja je u proteklih 30 godina dinamično porasla i koja budi sve veće simpatije među inostranim turistima.

Otvaranje granice unutar Njemačke 9. novembra 1989. omogućilo je, ne samo stanovnicima Istočne Njemačke da slobodno putuju svijetom, već je i milionima internacionalnih turista stvorilo mogućnost da istraže i dožive prirodu i kulturu na prostoru nekadašnje Njemačke Demokratske republike.

U narednim godinama turizam će se razviti u jedan od najznačajnijih ekonomskih faktora. Danas on s više od 105 milijardi eura nacionalnoj ekonomiji doprinosi s oko 4 posto bruto dodatne vrijednosti i obezbjeđuje oko 3 miliona radnih mjesta u Njemačkoj.

U zamahu ponovnog ujedinjenja značajne javne i privatne investicije doprinijele su, između ostalog, i turističkoj infrastrukturi u ujedinjenoj Njemačkoj. Tako je, naprimjer, u okviru saobraćajnog projekta „Njemačko jedinstvo“ investirano oko 40 milijardi eura u modernizaciju auto-puteva, magistralnih puteva i šinske mreže (izvor: Savezno ministarstvo saobraćaja i digitalne infrastrukture, 2016).

Domaći i međunarodni hotelski lanci i kompanije, kao i nezavisni poslovni ljudi uključeni su u razvoj hotelijerstva i gastronomije, koja se na prostoru nekadašnjih saveznih država više ne razlikuje po visokom standardu usluge i raznovrsnoj ponudi. U preko 20.000 hotela danas na raspolaganju stoji oko 800.000 soba sa skoro 1,5 miliona kreveta. Njemačka kao turistčka destinacija pritom nudi široku paletu usluga, kako za ekonomične turiste, tako i za putnike s najvišim i najistančanijim zahtjevima. Više od 300 restorana odlikovanih zvjezdicama u svim regionima zemlje, svjedoče o efikasnosti vrhunske njemačke gastronomije.

Novoj, većoj turističkoj destinaciji Njemačkoj pripadaju jedinstvene znamenitosti od historijskog i kulturnog značaja, koje su u godinama nakon ponovnog ujedinjenja studiozno obnovljene postavši time dostupne inostranim turistima. Od izuzetnog značaja su kulturni centri, poput centra Drezdena s obnovljenom Bogorodičinom crkvom i dvorcem u kome su, između ostalog, predstavljena i blaga „Zelene riznice“. U Berlinu, koji je od 1989. prijestolnica Savezne Republike Njemačke, novim sjajem blista Ostrvo muzeja, dok je čuvena gradska palata trenutno u fazi rekonstrukcije. U Lajpcigu, Haleu, Šverinu, Magdeburgu i mnogim drugim gradovima također je aktivna živahna umjetnička scena različitih žanrova, koja redovno privlači ljubitelje kulture iz cijelog svijeta. U žiži međunarodnog interesovanja nalaze se i arhitektonske atrakcije, poput Filharmonije na Labi u Hamburgu.

U novonastalim pokrajinama došlo je do razvoja najrazličitijih vrhunskih kulturno-turističkih manifestacija, i to ne samo u metropolama. Tako su u čast obilježavanja 500. jubileja reformacije u Njemačkoj „Luterovi gradovi“ u Saksonija-Anhaltu i Tiringiji razvijeni prema najsavremenijim naučnim dostignućima. Povodom proslave „100 godina Bauhausa“ u Saksonija-Anhaltu i Tiringiji izgrađeni su, između ostalog, moderni izložbeni prostori. Stari industrijski pogoni širom Njemačke, poput onih u Rurskoj oblasti, ljubiteljima kulture danas nude manifestacije na najvišem nivou.

Mnogobrojne rute industrijske kulture predstavljaju uzbudljivo iskustvo za posjetioce iz cijelog svijeta, kao uostalom i lokaliteti UNESCO svjetske kulturne baštine u svim regijama Njemačke. U staroj Saveznoj republici Njemačkoj se do 1989. samo osam lokaliteta moglo pohvaliti epitetom UNESCO svjetske kulturne baštine. Od tada se broj priznatih i zaštićenih lokaliteta popeo na 46, od čega se 14 ovih važnih svjedoka ljudske i kulturne historije nalazi na teritorijama novonastalih pokrajina.

Međunarodne sportske manifestacije, poput Svjetskog prvenstva u fudbalu za muškarce 2006. godine i Svjetskog prvenstva u fudbalu za žene 2011. godine, stvaraju Njemačkoj imidž gostoljubive nacije. Tome je doprinijela ljubaznost domaćina, ali i sportska infrastruktura i najmoderniji stadioni u Berlinu, Lajpcigu i Drezdenu.

Zaljubljenici u aktivan odmor cijene 200.000 kilometara uređenih pješačkih staza i 70.000 kilometara biciklističkih staza, kao i raznovrsnu ponudu za odmor u prirodi u planinskim predjelima. Biciklistička staza „Njemačko jedinstvo“ se, naprimjer, proteže dužinom od 1.100 kilometara i presijeca sedam pokrajina – od nekadašnje savezne prijestolnice Bona, preko Sjeverne Rajne-Vestfalije, Porajnja-Falačke, Hesena, Donje Saksonije, Saksonije-Anhalta i Brandenburga do Berlina. Na oko 100 historijskih lokaliteta može se neposredno doživjeti jedinstvena priča o uspjehu ponovnog ujedinjenja.

Od 1970. godine posebno vrijedna prirodna područja su u Njemačkoj proglašena nacionalnim parkovima. Od ponovnog ujedinjenja Njemačke njihov broj je s četiri porastao na šesnaest. Od toga se sedam nacionalnih parkova u potpunosti ili djelimično nalazi na teritorijama novonastalih pokrajina.

Više o Njemačkoj saznajte OVDJE

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content