Noć muzeja u Muzeju savremene umjetnosti RS

U subotu, 18. maja od 20 do 24 sata Muzej savremene umjetnosti Republike Srpske obilježava evropsku Noć muzeja 2024. čija ovogodišnja tema „Muzeji za obrazovanje i istraživanje” naglašava ključnu ulogu muzejskih institucija u pružanju savremenog digitalnog obrazovnog iskustva.

Foto: Muzej savremene umjetnosti RS

U toku večeri posjetioci će moći da pogledaju izložbu „Licem u lice“ jednog od najznačajnijih svjetskih grafičkih dizajnera Mirka Ilića.

Program započinje od 20 sati predavanjem digitalnog umjetnika i doktora informatike Uroša Кrčadinca pod nazivom „Androidi ne sanjaju ništa“. Predavanje predstavlja svojevrsnu šetnju kroz izabrane projekte generativne i algoritamske umjetnosti na kojima je Кrčadinac radio posljednjih petnaest godina. Кroz svoje predavnje osvrnuće se na vještačku inteligenciju pomoću digitalnih alata u savremenoj umjetnosti te značaj transdisciplinarne prakse programiranja, animacije i kartografskog crteža. Ukoliko ste se pitali da li androidi mogu da sanjaju električne ovce, može li vještačka inteligencija da sanja bilo šta, a čini se da androidi ne sanjaju ništa i da je pravo pitanje – sanjamo li mi? – zasigurno ćete dobiti odgovore na ovom predavanju.

Nakon predavanja od 21 sat, ispred Muzeja, bit će upriličen nastup „Blast from the past“ poznatog beogradskog DJ-a Marka Vukovića poznatijeg kao Marquez V., koji iza sebe ima višegodišnje iskustvo u muzičkoj produkciji i to znanje koristi za stvaranje novih aranžmana pjesama sa ex-yu prostora. U njegovim setovima su prisutni različiti muzički žanrovi-pop, funk, new wave, disco, electro i dance. Od 2019. godine ima svoju radio emisiju Funktastichno na čuvenom radiju Radio Nula a od 2020. godine je njihov oficijalni predstavnik i ambasador.
Na zgradi Muzeja tokom večeri biće prikazan 3D video-maping pod nazivom „Vremenski portal“ koji prati muzički nastup DJ Marqueza, a čiji autor je Mladen Đukić i njegov tim.

Obilježavanje Noći muzeja 2024. promoviše svjesniji, održiviji i inkluzivniji svijet. Muzeji služe kao dinamični savremeni obrazovni centri, njegujući radoznalost, kreativnost i kritičko mišljenje. Od umjetnosti i istorije do nauke i novih tehnologija, muzeji su vitalni prostori u kojima se obrazovanje i istraživanje spajaju kako bi oblikovali naše razumijevanje svijeta.

Muzej savremene umjetnosti RS-a će povodom ovog značajnog događaja za sve evropske muzeje odgovoriti na zadatu temu kroz koji publiku poziva da preispita obrazovanje i zamisli budućnost u kojoj dijeljenje znanja prevazilazi barijere, gdje se inovacije ujedinjuju sa tradicijom.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content