Noć u prirodi – najpovoljniji odmor ikada

BiH Bucket List Challenge

Izazov #60 – Provedi noć u prirodi 

Zamislite kako kroz prozor na nebu vidite svaku zvjezdicu, a ujutro se budite uz cvrkut ptica i miris svježe rose s planinskih trava i cvijeća.

Foto: Marin Mamuza

Nema hotela na svijetu s takvom ponudom, koje krijepi dušu i odmara kao mir dok provodite noć u prirodi.

Jedinstven je to način da provedete odmor u prirodi i odmorite, a sigurno i najpovoljniji aranžman za godišnji odmor.

Kampovanje

Ukoliko ste avanturističkog duha, sigurno ćete se odlučiti bar dio vašeg godišnjeg odmora provesti na kampovanju. U Bosni i Hercegovini ima mnogo kampova u kojima možete bezbjedno kampovati, a neki od najinteresantnijih su kampovi u Nacionalnom parku Sutjeska i Kozara.

U srcu NP Sutjeska možete kampovati u Omladinskom kampu Tjentište. Posebno lijepo je kampovati na Zelengori, gdje se do Orlovačkog jezera nalazi lovačka kuća i prostor za kamp. U NP “Sutjeska” svake godine možete sudjelovati i u Kampu prijateljstva.

U Nacionalnom parku Kozara možete prespavati i u bungalovima po vrlo povoljnim cijenama.

Miran odmor u kampu možete spojiti i sa adrenalinskim aktivnostima, pa npr. boraviti u rafting kampovima na rijekama Tari i Vrbasu koje vam pružaju priliku za aktivan odmor u jedinstvenom prirodnom okruženju. Tamo ćete se upoznati sa adrenalinskim doživljajem cijele ove regije.

Trebate znati da bi vaš boravak u prirodi bio što ugodniji, neophodna vam je oprema za kampovanje.

Kampovanje je jedan od sigurnijih vidova rekreacije i u jeku pandemije koronavirusa, no kako biste ostali sigurno trebate slijediti nekoliko praktičnih savjeta koje možete pročitati OVDJE.

Kampovanje u Nacionalnom parku Sutjeska; Foto: TZ RS

Kontakti: 

Nacionalni park Kozara: info@npkozara.com; +387 52 211 169

Nacionalni park Sutjeska: +387/58-233-130

Glamping

Spoj boravka u prirodi i apartmanske pogodnosti sve je popularniji među turistima i mnogima je i ostvarenje dječijeg sna.

Glamping, poznat i kao luksuzno ili glamurozno kampovanje, omogućava da potpuno uživate u prirodi, s pogodnostima kakve postoje u hotelima sa pet zvjezdica.

Veliki broj posjetilaca Japodskih otoka su glamperi. Na Japodskim otocima možete noćiti u kućici na drvetu, staklenoj kupoli, a kućica na drvetu ima i u podnožju Treskavice.

Japodski otoci
Foto: Furaj.ba

Planinski domovi

Na gotovo svakoj bosanskohercegovačkoj planini naći ćete bar jedan planinski dom u kojem je moguće provesti noć, uživati u tišini i ljepoti planine, probuditi se i izaći na svjež zrak, šetati i sl.

Pored planinskih domova, na mnogim planinama poput Bjelašnice nalaze se i stari katuni u kojima se može povoljno prespavati. U katunima možete prespavati i na 1.700 metara nadmorske visine na Prijevoru u podnožju Maglića. Novi su to smještajni kapaciteti u sklopu NP Sutjeska izgrađeni u tradicionalnom stilu, a u potpunosti prilagođeni savremenom gostu.

Kapacitet:15 ležajeva.

Na planinama možete prenoćiti i u nekoliko idiličnih planinskih kuća kao iz najljepših prazničnih holivudskih filmova, ali i u bungalovima.

Planinarski dom Vilinac na Čvrsnici; Foto: PKD

Izazov #60 – Provedi noć u prirodi 

Napomena: Dozvoljeno je objaviti sliku na kojoj niste prisutni, ali prije proglašenja pobjednika molimo vas da nam pošaljete sliku koja dokazuje da ste vi proveli noć u planinskom domu, šatoru ili glamping objektu.

Glavni sponzor:

Sponzori projekta:

             

Medijski pokrovitelji: 

        

   

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content