Nova Barbie po uzoru na naučnicu koja je napravila vakcinu protiv COVID-a

Proizvođač Barbie lutkica Mattel kreirao je lutku po uzoru na naučnicu koja je bila koautor u razvoju vakcine protiv koronavirusa Univerziteta Oxford, profesoricu Sarah Gilbert.

Za svoje zasluge je Gilbert, naučnica na oksfordskom Institutu Jenner, dobila počasnu titulu dame, dok je direktor instituta Adrian Hill proglašen počasnim vitezom.

Komentirajući odluku Mattela da kreira popularnu Barbiku kao lik Sarah Gilbert, naučnica zaslužna za vakcine AstraZenece je rekla da joj je to prvo bilo “jako čudno”, ali da se nada da će inspirirati djecu.

“Nadam se da će moja lutkica djeci pokazati da postoje zanimanja kojih možda nisu svjesna, poput stručnjaka za vakcine”, rekla je Gilbert.

Njena Barbie je jedna od pet lutkica žena koje rade u nauci, tehnologiji, inženjerstvu i matematici.

Vakcine Oxforda i AstraZenece u borbi protiv novog koronovarusa SARS-CoV-2 koristi više od 170 zemalja svijeta.

“Silno mi je stalo da nadahnem novu generaciju djevojčica za karijeru u STEM područjima. Nadam se da će djeca koja vide moju Barbie lutkicu shvatiti koliko ključna naučna područja pomažu svijetu oko nas”, rekla je Gilbert, prenosi Hina.

Mattel su donedavno oštro kritizirali zbog nerealnog predstavljanja standarda ljepote, uz primjedbe da njihova bijela, mršava, plavooka lutka, prelijepe kose i bujnih grudi, izvrće stvarnost žena, te je kompanija počela proizvoditi lutkice koje predstavljaju doktorice, astronautkinje ili vatrogasce.

Mattel je svoju prvu Barbie stavio na tržište 1959.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content