Nova laserska tehnologija: Brzo, sigurno i bezbolno do savršenog vida

  Nova laserska tehnologija: Brzo, sigurno i bezbolno do savršenog vida

  Lasersko skidanje dioptrije nikad nije bilo brže i bezbolnije, a razvojem tehnologije ono je danas još kvalitetniji i sigurniji zahvat. U posljednjih 30-ak godina dioptrije se laserski riješilo više od 50 miliona ljudi. Time laserska korekcija vida spada među najizvođenije zahvate koji se izvode na zahtjev pacijenta, a stepen njihova zadovoljstva uvjerljivo je najviši.

  Foto: PR

  Bez dioptrije za dvije sekunde

  Sve vrste današnjih operacija u potpunosti su kompjuterski kontrolirane uz pomoć preciznih softverskih programa. Današnjim laserima jednu dioptriju moguće je skinuti u manje od 2 sekunde. Sistemi za praćenje oka pacijenta tokom operacije omogućavaju preciznu dostavu laserske zrake na tačno zadano mjesto bez obzira na mikropomake pacijentovog oka za vrijeme rada lasera. Zbog savršeno preciznih i brzih softverskih sistema svi današnji zahvati su preko 99 posto sigurni. Izbor metode isključivo ovisi o karakteristikama oka, visini dioptrije te načinu života pacijenta. Današnjim laserima se mogu skidati dioptrije od -10 do +5, te ±5 dioptrija astigmatizma, što znači da je praktički 95 posto osoba kandidat za operaciju. Kod osoba čiji je iznos dioptrije veći od navedenih također postoji rješenje za ispravljanje dioptrije ugradnjom najsofisticiranijih leća u oko čiji su rezultati jednako dobri.

  Foto: PR

  LASIK metoda skidanja dioptrije

  Danas postoji nekoliko metoda skidanja dioptrije, a osnovna podjela temelji se prema tome na kojoj dubini rožnice se operacije izvode. LASIK  je danas najčešće izvođena vrsta zahvata za skidanje dioptrije i najčešći izbor hirurga zbog visoke preciznosti, odličnih i dugotrajno stabilnih postoperativnih rezultata, potpune odsutnosti boli (i za vrijeme operacije i u postoperativnom periodu), te izuzetno rijetkih komplikacija. Vrsta je to LASIK metode koja je u potpunosti automatizirana i upravljana laserima, bez korištenja oštrice noža. Femtosecond laseri su predstavili novi iskorak u sigurnosti LASIK operacija. Danas se operacije rade isključivo na najnovijem modelu IntraLase femtosecond lasera, koji je ujedno i najčešće upotrebljavani na svijetu. Femtosecond metoda uz korištenje IntraLase lasera za kreiranje preklopca i Schwind Amaris lasera za remodeliranje rožnice danas se smatra najboljom kombinacijom u laserskom skidanju dioptrije. Njome je i smanjena mogućnost pojave suhog oka i omogućeno je bolje cijeljenje. Inače, LASIK s mikrokeratomom (standardni LASIK) je prva razvijena LASIK metoda gdje osim dobre tehnologije treba i iskusna ruka hirurga za formiranje flapa uz pomoć mikrokeratoma. Posljednje generacije mikrokeratoma koje se koriste u Klinici Svjetlost omogućuju vrlo precizno formiranje flapa na rožnici, pravilnih rubova te predviđene debljine i oblika. Postupak traje kratko te ne stvara nelagodu pacijentu.

  Foto: PR

  Metoda PRK 

  PRK Operacija je pogodna za osobe s minus dioptrijama, s astigmatizmom do 3,0 dioptrije, kod blagih nepravilnosti rožnice, kod tankih rožnica te kod ožiljaka na površini oka. Transepitelna fotorefraktivna keratektomija (T-PRK, TransPRK, No touch PRK) je novija metoda PRK kod koje se epitel uklanja excimer laserom. Amaris laser omogućuje PRK bez dodira oka tj. i epitelni sloj i dioptrija se uklanjaju laserski u jednom koraku, bez ruke hirurga. Ova metoda dovela je do značajnog smanjenja postoperativne nelagode i boli kod pacijenta te bržeg cijeljenja oka, a samim time i bržeg oporavka. U Klinici Svjetlost izvodi se isključivo T-PRK metoda i to na laseru Schwind Amaris 750S.  Ovaj laser zbog velike brze skidanja dioptrije ima iznimno precizne rezultate (preko 98% tačnosti), a male veličine promjera zrake ostavlja najglađu površinu najsličniju ili čak bolju kod nekih pacijenata nego prirodno oblikovana rožnica.

  Foto: PR

  Stalno u koraku s najmodernijom tehnologijom

  U protekla dva desetljeća, koliko je tehologija laserskog skidanja dioptrije prisutna u ovom dijelu Evrope, lanac klinika Svjetlost je lider u tehnološkoj opremljenosti i iskustvu. Od prvog laserskog skidanja dioptrije na našim prostorima koje je 1998. izveo prof. Nikica Gabrić pa do danas, operirali  su na nekoliko generacija lasera uz koje je došlo i do evolucije operativnih metoda i laserske tehnologije sa kojim idu u korak sa svjetskom savremenom oftalmologijom. Uz tehnološku izvrsnost, nezaobilazno je i iskustvo operatera. 

  U Klinici Svjetlost ih je čak 10, a u proteklih 20 godina laserski su skinuli dioptriju s više od 60 hiljada očiju što je rezultat kojim se mogu pohvaliti samo malobrojne evropske očne klinike.  

  Foto: PR

  Dijagnostički uređaji

  OCULUS Pentacam HR i CSO Paramis– rožnični topografi snimaju reljef rožnice i najvažnija su pretraga prilikom izbora kandidata za lasersko skidanje dioptrije. Aparati snimaju prednju i stražnju plohu rožnice. U digitalnom obliku prikazuju kako stvarni reljef rožnice, tako i matematičke modele koje upućuju na postojanje/nepostojanje odstupanja od savršeno zdravog oka.  Pentacam HR smatra se zlatnim standardnom (referentnim uređajem) za topografiju rožnice te u svega nekoliko sekundi učini 100 snimaka rožnice, uz 138000 obrađenih tačaka u svega 2 sekunde. CSO Peramis direktno je povezan sa excimer laserom te omogućava korištenje personaliziranih tretmana.

  Foto: PR

   

  PZU Specijalna bolnica za oftalmologiju Svjetlost u Sarajevu – 

  Dr. Mustafe Pintola 23, Ilidža / Sarajevo

  +387 33 762 772

  Info@svjetlost-sarajevo.ba 

  Podružnica 1

  Bolnička 8A  / Sarajevo-Centar

  +387 33 762 772

  Info@svjetlost-sarajevo.ba