Nova naučna otkrića u Bosni i Hercegovini

Mjesec maj ostat će upisan u kalendaru kao jedan od onih sa značajnim otkrićima u naučnim poljima na tlu Bosne i Hercegovine.

Mikolozi u Blagaju otkrili četiri rijetke gljive

Mikološka sekcija Naučno-istraživački kamp Blagaj2024, koja je okupila više od 40 učesnika studeneta i experata iz Bosne i Hercegovine, Srbije i Crne Gore postigla je izvanredan rezultat otkrivši čak 4 vrste gljiva koje su prvi put zabilježene na području Bosne i Hercegovine.

Radi se o vrstama, Coprotus aurora, Orbilia clavuliformis, Patellariopsis dennisii i Rutstroemia punicae.

Osim toga, pronađena je i lokalno poznata, ali do sada službeno nezabilježena vrsta Clathrus ruber.

Coprotus aurora i Patellariopsis dennisii su izuzetno rijetke gljive, poznate samo malom broju mikologa širom svijeta. Njihovo otkriće na području Blagaja predstavlja značajan doprinos svjetskoj bazi podataka o gljivama i otvara vrata za dalja istraživanja i razumijevanje ekosistema u regionu.

Mosorski gušter na Treskavici

Foto: Zaštićena područja RS

Dobre vijesti stižu i iz svijeta herpetologije u Bosni i Hercegovini. Istraživači iz Centra Dr. Stjepan Bolkay na planini Treskavici pronašli su mosorskog guštera. Ova vrsta guštera je ugrožena životinjska vrsta, a mjesta gdje obitava znak su zdrave i očuvane prirode.

Mosorski gušter je endemska vrsta za Dinaride i tercijarni relikt, što znači da je to vrsta koja je preživjela i opstala kroz mnoge dramatične geološke promjene, poput promjena u klimi ili geografskom rasporedu kopna koje su se događale od tercijarnog perioda do današnjeg doba, što ukazuje na njen značaj u biološkoj evoluciji i očuvanju vrsta.

Stanište mosorskog guštera su područja visokih planina Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Crne Gore, između 400 i 2000 metara nadmorske visine. Ovaj gmizavac preferira teren obilježen kamenjem i kršem. Prilagođen je hladnijim planinskim uslovima te se može naći na stjenovitim površinama s vlažnim mikrostaništima i pukotinama u stijenama.

Nova vrsta leptira u BiH

Foto: Unsplash

Biodiverzitet Bosne i Hercegovine bogatiji je za novu vrstu dnevnog leptira kojeg je registrovala grupa istraživača iz Srbije (Miloš Popović i Iva Stojanović sa Prirodno-matematičkog fakulteta u Nišu) i BiH ( Dejan Kulijer iz Zemaljskog muzeja iz Sarajeva i Branislava Dukić iz Centra za životnu sredinu) tokom istraživanja faune dnevnih i noćnih leptira u okolini Dobruna i Rudog.

Riječ je o vrsti Anthocharis damone koja je do sad u Evropi zabilježena u južnoj Italiji, Grčkoj, Makedoniji i Albaniji, te se smatra mediteranskom vrstom koja naseljava samo toplija područja.

Životni ciklus ovog leptira je isključivo vezan za jednu biljku – Isatis tinctoria koja raste na strmim, kamenitim, golim, južnim uglavnom serpentinskim padinama. Gusjenice se hrane dijelovima ove biljke, dok ženke polažu jaja na cvijet, i to najčešće samo po jedno.

Foto: Livno&Dinaric Wildlife

Nova vrsta ptice u Livanjskom polju

Ekipa iz Livno&Dinaric Wildlife je na preporuku i dobre pretpostavke kolege iz Ornitološko društvo NAŠE Ptice o mogućim lokacijama otkrila još jednu novu vrstu ptica za Livanjsko polje.
 
Asio flammeus, sova močvarica, trenutno predstavlja bogatstvo prirodnog naslijeđa Livanjskog polja. Njeno prisustvo svjedoči o kvaliteti i raznovrsnosti ekosistema u ovom području. Očuvanje ovog dragocjenog staništa neophodno je ne samo za sove močvarice, već i za sve druge vrste koje ovdje obitavaju, osiguravajući budućim generacijama priliku da uživaju u ljepotama i bioraznolikosti Livanjskog polja.
 
Livanjsko polje uprkos 278. ptičjoj vrsti još uvijek ne uživa niti jedan oblik zakonske zaštite prirode.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content