Nova planinarska staza na Humu kod Zenice

Planina Hum se nalazi na samom jugu gradske teritorije Zenice, na tromeđi sa općinama Kakanj i Busovača, na lijevoj obali rijeke Bosne i desnoj obali rijeke Lašve.

Gornja Višnjica na planini Hum kod Zenice; Foto: Afan Abazović

Vrijedni zenički planinari markirali su proteklog vikenda novu stazu koja vodi do vrha Huma, a već ovog vikenda organiziraju prvu planinarsku turu koja polazi sa autobuske stanice u Gornjoj Višnjici preko Budovića, Šiljka, Gradine, Luških ravni, Dobre Vode do vrha, a silazak preko Boževice i Lijepe ravni ponovo do Gornje Višnjice.

Prelijepa, sa mnogo guste kombinacije listopadne i crnogorične šume u skoro 90 posto trajanja ture, vidika sa vrha u svim pravcima, odakle se vidi za lijepog dana 20 planina, jednom Dobrom Vodom pod vrhom i visinskom razlikom (Vp=400 mnv; Vv=1280 mnv; 880 metara)

Prošetajte i virtuelno ovom stazom:

Planinarska tura realizira se zajedno sa Mjesnom zajednicom Lašva, kao primjer dobre saradnje lokalne zajednice i želje za popularizacijom planine i planinarenja u ovom, nažalost, planinarski, potpuno zapostavljenom dijelu Zenica.

OBAVEZNO IMPLEMENTIRATI MJERE PREVENCIJE PROTIV PANDEMIJE KORONAVIRUSA
· TEHNIČKI PODACI O TURI:
– prijevoz do početne tačke: VLASTITI PRIJEVOZ! Postoji i redovna autobuska linija Autobuska Stanica – Gornja Višnjica, ali se ne vodimo njome.
Vlastiti automobil uredno parkirati u blizini autobuske stanice Gornja Višnjica.
– planinarska ruta: autobuska stanica Gornja Višnjica Budovići – Gradina – Luške ravni – Dobra Voda – Hum (1280 mnv) – Boževica – Lijepa ravan – Gornja Višnjica
– dužina pune planinarske rute: 15 km
– trajanje: cjelodnevna
– kondiciona zahtjevnost: K3 – TEŠKO
Teška planinarska tura, koja uključuje dugotrajne uspone ili po trajanju hoda prelazi 7 sati. Visinska razlika je veća od 800 metara.
– tehnička zahtjevnost: T1 – NEZAHTJEVNO
Trasa omogućuje normalan hod bez upotrebe ruku i tehničkih pomagala.
· OPREMA: GLEŽNJERICE ILI DUBOKE PATIKE, ruksak, presvlaka, slojevita odjeća, zaštita od kiše, vjetra i sunca, baterijska lampa.
· HRANA I VODA: Vode najmanje 1,5 litara, ima 3 izvora u usponu.
· TROŠKOVI: 5 BAM po učesniku
· PRIJAVA: >>> OBAVEZNA <<<
Sve informacije na kontakt telefon: 062/107-719 (SMS/Viber/WhatsApp poruke).
NAPOMENE: Odazivom na turu, svaki pojedinac potvrđuje da ispunjava zdravstvene i psihofizičke uslove za sigurno učestvovanje, da prihvata navedeni program, te da će se u skladu s planinarskom etikom pridržavati plana ture, odluka i uputa vodiča. Organizator zadržava pravo izmjene programa ture u slučaju nepredviđenih okolnosti na terenu (loši meteorološki uslovi i sl).

Sa Huma (1280 mnv) se vide ovi vrhovi, a odatle se pruža i jedan od najljepših pogleda na planinu Vranicu. U podnožju je selo Kaćuni. Desno je Busovača, lijevo Fojnica i Kiseljak

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content