Nova pravila i pogodnosti za turiste u Njemačkoj

Od 1. juna njemačka vlada planira uvesti neke promjene koje će utjecati na milione stanovnika i turista ove zemlje.

Njemačka
Foto: Pixabay – tvjoern – Germany

Ulazak u Njemačku

Od 1. juna zasad se ukida propis 3G pri ulasku u Njemačku. Budući da broj zaraženih koronom i dalje opada, ministar zdravstva Karl Lauterbach kaže da će se uvjeti za ulazak ublažiti tokom ljeta.

“Ukinut ćemo pravilo 3G pri ulasku u zemlju do kraja augusta”, rekao je SPD-ov političar novinama medijske grupe Funke. Od 1. juna oni koji se vraćaju i drugi koji ulaze u zemlju više neće morati to dokazivati. 

Međutim, stroga pravila i dalje vrijede za područja s varijantom virusa: svi koji uđu u Njemačku iz takvih područja i dalje moraju biti u karantini 14 dana. U ovom trenutku, međutim, nijedna zemlja nije definirana kao područje s varijantom virusa.

Karta od 9 eura

U junu, julu i augustu svi mogu koristiti lokalni i regionalni prijevoz diljem Njemačke po povoljnoj cijeni od 9 eura mjesečno. Prodaja u njemačkoj željeznici i brojnim prijevozničkim kompanijamaa traje već nekoliko dana, a od 1. juna vrijedi: karta od 9 eura. Kartu možete koristiti mjesec dana u lokalnom i regionalnom prijevozu širom Njemačke. Snižena ponuda bit će dostupna i u julu i augutu, no tada je potrebno kupiti novu kartu. Željeznička podružnica DB Regio želi u startu povećati svoj kapacitet u regionalnom saobraćaju za 250 putovanja. 50 dodatnih vozova koristit će se prvenstveno na turističkim rutama. Željeznička kompanija Abellio također povećava kapacitete na popularnim linijama.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content