Nova ulaganja u Bjelašnicu

Ministarstvo privrede Kantona Sarajevo nastavlja ulaganja u revitalizaciju i razvoj olimpijskih planina Bjelašnice i Igmana. Dosad su za ove namjene izdvojena sredstva od oko 30 miliona KM, a danas su potpisana dva nova sporazuma ukupne vrijednosti tri miliona KM, i to za projekte koji će dodatno osavremeniti i pobošljati ponudu tokom sezone skijanja na Bjelašnici.

 
 
Foto: Furaj.ba

Tim povodom, ministar privrede KS Adnan Delić je pojasnio da je ovim sporazumima sa KJP „ZOI 84“ obuhvaćeno sufinasiranje izgradnje, nabavke i instaliranje dva nova paralelna ski lifta K1 i K2, te uređenje i podizanju sigurnosti na postojećim skijaškim stazama.

„Izgradnjom i instaliranjem ski liftova K1 i K2 faktički dobijamo novi dupli ski lift K1/K2, a samim tim povećavamo kapacitete ski centra sa 519 skijaša na sat na 2.300 skijaša na sat, što predstavlja značajno povećanje i unapređenje olimpijske infrastrukture za održavanje sportskih takmičenja, treninga, ali i turističkih i rekreativnih potreba građana“, naveo je ministar Delić.

Direktor preduzeća Jasmin Mehić podsjetio je da se na Bjelašnici i Igmanu trenutno realiziraju projekti u vrijednosti oko 15 miliona KM, te da će biti završeni do početka sezone skijanja, dok će ostali projekti biti preneseni u sljedeću građevinsku sezonu.

„U saradnji s Ministarstvom privrede na Bjelašnici su pokrenuti projekti kojima revitaliziramo infrastrukturu koja nije mijenjana od 70-ih godina, odnosno od vremena njihove gradnje za potrebe Olimpijade iz 1984. godine, kao što je lift K1, proširujemo i obnavljamo staze u njihovoj čitavoj dužini, a radimo i na obezbjeđenju dodatne sigurnosti skijaša kroz projekt vrijedan 860.000 KM“, pojasnio je Mehić.

S obzirom na proširenje i uređenje ski staza koje je predviđeno u 2022. i 2023. godini, neophodno je da sve staze budu adekvatno označene i da je sigurnost skijaša i korisnika ski centra zagarantovana. Investicija u sigurnost na ski stazama predstavlja neizostavan dio uspješne implementacije cjelokupnog projekta uređenja ski staza, bez kojeg nije realno očekivati privlačenje većeg broja skijaša i mogućnosti održavanja takmičenja višeg nivoa a, kako je istakao ministar Delić, uz službu spasavanja koja je uspostavljena prošle godine, ovo osiguranje staza je dodatni segment sigurnosti.

Podsjećamo, ovog ljeta Bjelašnica se uređuje kroz niz projekata koje finansira Ministarstvo privrede. Trenutno se realizira premještanje četverosjeda, izgradnja garaže za šestosjed, proširenje i uređenje staza na potezu Babin Do – vrh Bjelašnice, uređenje dječijeg zimskog parka, izgradnja modernog parkinga i niz drugih projekata.

Sva ulaganja u olimpijsku infrastrukturu rezultiraju produženjem zimske turističke sezone, povećanjem broja korisnika i njihove potrošnje, što direktno utječe na povećenje prihoda preduzeća i njegovu samoodrživost te poslovnu likvidnost.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content